Како полу-образована техничка елита не доведе до работ на хаосот?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Една од најголемите загатки во врска со нашата актуелна ситуација со лажните вести и претворањето на социјалните медиуми во сериозно оружје е зошто луѓето што ја изградиле оваа технологија се толку изненадени од она што се случува. Прв пример е секако основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, чие политичко образование неодамна го опишав. Но, тој не… Read more »

Не, Фејсбук не ве шпионира! Барем не преку микрофоните…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Минатата недела Фејсбук издаде уште едно соопштение со кое негира дека компанијата ги прислушува своите корисници за да ги насочи кон релевантни реклами. “Не е точно”, изјави Роб Голдман, шеф на маркетинг секторот на компанијата, како одговор на поставеното прашање на онлајн подкаст на кој што тој гостуваше. Откако веќе пишував за ова негирање, моето… Read more »

Ако сакаш да имаш 1000 допаѓања и 500 коментари

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Прво помислив дека е маслинка на чачкалици. Кога се загледав подобро, гледам дека тоа ти било жена во црн костим за капење, со многу тенки нозе. Пивското стомаче со стрии како биено сирење, доминира на плажата, негде на краците. Не ми е намера да го критикувам нејзиниот изглед, ниту да го коментирам, туку само ги… Read more »

За читањето меѓу редови

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Едно седнување на ФБ и оп ете ти тема за пишано-читано. За читањето меѓу редови. Тоа ти е нешто како решавање на крстозбори бе другари. Само уште на почетоков да си кажам дека за ваква ДОБЛЕСТ треба да си надарен – шо се вели од мајка такви да сте квакнати… оти како шо пишуваат дека… Read more »

Трусна земја, маки танталови, колку и да умираш, пак ќе се спасиш… Или така нешто беше…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

1. Земјотрес. Пак. Не заредија. Ако, така и ни треба… Се улежавме бре луѓе, хиберниравме во нашите конфорни зони, фотељи, гајби и животи. Вака сега нека не р’мбаат почесто, да не очеличат малку, да ни ги отворат очите, особено на оние кои крадат и мешетарат, да ги освести дека се што здиплиле нема кај да… Read more »

Денот кога таа…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Не бе, нејќам да го копирам Драган Танески. Сакам да си поприкажеме за друго… Вчера Петре од долниот спрат (станот шо е одма лево до лифтот) гарант пак и закачил бокс на жена му. Денеска се начекавме во пиљара и видов дека левото око и е речиси затворено и модро. Петре наш е боксер. Путка… Read more »