Како би изгледал животот на Земјата ако таа навистина беше рамна?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Идејата за рамна Земја навистина се прослави овој период. Денес многу познати личности, како и цели групи луѓе навистина веруваат дека Земјата е рамна. Иако идејата е смешна, навистина ве тера да размислите како би изгледал нашиот живот ако ова беше вистина. Научниците се обиделе да дадат неколку одговори. 1. Гравитацијата постојано ќе ве влече… Read more »

Во Данска нема планини, во Финска има 188.000 езера: 12 факти за Скандинавија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Дали некогаш сте сонувале да ги посетите илјадниците езера во Финска или неверојатните планински реони во Норвешка? Скандинавските земји се мистични, имаат неверојатна природа и одлично развиена економија. Начинот на живот таму отсекогаш бил интригантен за целиот свет. Некои интересни факти за Скандинавските земји: Норвешка – За време на поларните ноќи сонцето во некои делови на… Read more »

25 факти за хороскопските знаци кои секој би требало да ги знае

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Што навистина знаете за зодијакот? Можеби сте слушнале нешто, но дали сте знаеле дека астрологијата се сметала за вистинска наука пред научната револуција? Сè додека не била заменета со астрономијата, луѓето гледале кон небото барајќи значење. Овие луѓе биле наречени астролози и верувале дека можат да добијат информации за човештвото од ѕвездите. Една од главните… Read more »

Работат на температурa од 1.200°C, не смеат да имаат мустаќи : Факти за пожарникарите

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Спасувањето на луѓето во реалноста е многу поинакво отколку во филмовите. Пожарникарите се справуваат со сосема намалена видливост и огромна врева. Професијата на пожарникарите е хумана и многу опасна на моменти. Токму ова ја прави интригантна за сите. Дали некогаш сте се запрашале на какви температури се подложни пожарникарите додека ги гасат пламените јазици или… Read more »

15 факти за папокот кои докажуваат дека тој е најинтересниот дел од телото

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Дали знаевте дека може да се создаде толку многу нечистотија на папокот што луѓето можат да ја измешаат со рак на кожа? Или дека и покрај популарното верување, не сите цицачи имаат папок? Папокот е интригирачки дел од телото и како вроден знак нѐ потсетува на нашето потекло. Подгответе се за изненадуање бидејќи ви подготвивме… Read more »

7 факти за човечкиот мозок кои неврологијата не може да ги објасни

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Функциите и способностите на човечкиот мозок претставуваат мистерија за науката уште од почетокот на човештвото. Неодамна, благодарение на напредокот на неврологијата, објаснети се многу работи, но сепак уште многу остануваат целосна енигма. Многу истражувачи се согласуваат дека колку повеќе учиме за мозокот, толку повеќе прашања се појавуваат. Мозокот сепак е многу покомплексен од она што… Read more »

13 факти за Северна Кореја за кои немавте појма

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Светот станува се повеќе заинтересиран за Северна Кореја и нивниот начин на живот. Сепак, и покрај сите технологии и глобализација многу малку се знае за оваа земја. Дури и оние што биле таму би можеле да дадат апсолутно контрадикторни видувања бидејќи секоја посета таму е строго контролирана, од тоа што ќе видиш, до тоа каде… Read more »

15 чудни работи за Земјата кои најверојатно не ги знаете

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Еден поглед околу Земјата и можеме брзо да сфатиме колку е сложена и добро дизајнирана оваа планета. Не само во нејзината оддалеченост од Сонцето, туку и во тоа што има совршени услови за размножување на човечкиот и животинскиот свет. Ако можеме да зумираме ќе видиме дека сме само дамка во огромното пространство на универзумот. Научивме… Read more »

11 факти за храната кои треба да ги знаеме сите

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога станува збор за нашата исхрана, сигурно ќе речеме дека знаеме сè, или речиси сè, за она што го јадеме, затоа што внимателно сме ги прочитале етикетите (или нашите сопруги го сториле тоа 🙂 ). Но, дали е навистина така? Тука ќе најдете листа на необични факти поврзани со храната кои можеби ќе ве натераат… Read more »

Тајните на библијата

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

“Тајните на Библијата“ е документарен фил кој предизвика многу контраверзи кога првпат се појави во 2008 година. Според овој филм, овде се представени најновите археолошки гледано, учења од Светата Земја, за да ги истражи почетоците на модерната религија и потеклото на Еврејската Библија, попозната како Стариот Тестамент. (629) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ… Read more »