Луѓето масовно ги бришат профилите на „Фејсбук“, Закерберг молчи

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Личните податоци на 50 милиони луѓе беа украдени и злоупотребени без одобрение од „Фејсбук“, а потресот се почувствува во Вашингтон, Лондон и во целиот свет. Американските службеници повикуват на истрага, кампањата #DeleteFacebook се вжештува, а Марк Закерберг не се огласува. „Фејсбук“ објави дека независен тим дигитални форензичари ќе спроведат истрага и ќе се обидат да утврдат дали… Read more »

Ја заклал сопругата па се пофалил на Фејсбук

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Германецот Абу Марван(41) ја заклал својата сопруга оти не му го давала синот, па целиот крвав се вклучил на Фејсбук и порачал дека сите жени ги чека истото ако не ги почитуваат своите мажи, во градот Михалкар во Јужна Германија. Во видеото, тој тврдел дека ја убил својата сопруга – од кого била разведена –… Read more »

Facebook се најде пред белгискиот суд поради некоректно прибирање информации

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Facebook не е ниту првата, ниту последна компанија која прибира информации со цел полесно да таргетира одредена група корисници. Дека тие особено масовно се служат со оваа алатка е општо познат факт и генерално корисниците немаат премногу против. Меѓутоа, судот во Белгија не мисли така. Имено, тие имаат пресудено дека компанијата ги злоупотребува овие механизми,… Read more »

Фејсбук се опамети и почна да го тестира “Dislike” копчето!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Facebook тестира ново копче кое изразува неодобрување и негативно гласање – „downvote“. Тоа беше достапно само за 5% од корисниците на социјални мрежи во САД кои го користат оперативниот систем Android. Компанијата потврди за Business Insider, дека тие експериментираат со оваа функција. Копчето ќе помогне во проценката дали коментарите под јавни објави се несоодветни. И… Read more »

Фејсбук не е место за мали деца

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Фејсбук не е место за мали деца. Ова го напишале повеќе од 100 лекари и експерти во писмо до основачот на социјалната мрежа, Марк Зукерберг. Педијатри тврдат дека малите деца не се подготвени да имаат свои профили и ја поттикнуваат компанијата да ја повлече апликацијата, насочена кон деца на возраст под 13 години. Експертите тврдат… Read more »

Како е да се работи во ”Фејсбук”

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во компанијата „Фејсбук“ нема рутина, според кажувањата на неговите вработени. Се работи во просек како и на секое друго работно место, во однос на работните часови, а како и другите компании, и оваа ги избира вработените според нивото на искуство и вештини. Сепак, не е доволно само да се сака вработување во „Фејсбук“, потребно е… Read more »

Фејсбук стартува со месинџер за деца

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Популарната социјална мрежа „Фејсбук“ најави дека наскоро ќе биде пуштена нова апликација – месинџер за деца на возраст од 6 до 12 години, со која ќе се обезбеди поголема безбеднст на малолетниците на интернет. Апликацијата, која најпрвин ќе биде лансирана во САД, ќе им озвоможи на родителите да контролираат со кого комуницираат нивните деца и… Read more »

Фејсбук сака корисниците да испраќаат голи слики од себе на Messenger

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Замислете си како некој културен лопов ви звони на врата. Добар ден. Добар ден. Јас сум лопов. Ако може сето злато, пари, девизи, и предмети од вредност да ми ги дадете, да не дојде некоја будала лопов подоцна и да ти ја скрши оваа убава врата и пак да ти ги земе сите тие работи…. Read more »