Макрон сака францускиот багет да биде заштитен од УНЕСКО

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Претседателот на Франција Емануел Макрон смета дека францускиот леб багет треба да биде на листата на светско културно наследство на УНЕСКО. „Багетот предизвикува зависност во целиот свет“, вели Макрон, поддржувајќи ги националните пекарници. Целта на УНЕСКО е да ја спаси традицијата од глобализација, а нивниот Одбор за заштита на нематеријални културни наследства се состанува секоја… Read more »

Пред една година Трамп беше херој на десницата во Европа. Повеќе не е…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Пред една година, западните демократии се опоравуваа од најголемиот политички шок со децении. Американските гласачи штотуку направија реалити тв ѕвезда во најмоќната личност на светот. Претседателски кандидат кој водеше кампања на платформа за поделба која ја подржуваа бели националисти, сега ќе ја предводи највредната демократија во светот. Неофит на анти-естаблишментот наскоро ќе биде задолжен за… Read more »

Франција – Секуларната држава на дело

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Полската конзервативна премиерка Беата Сзудло во саботата рече дека Полска ќе се обиде да ја спаси од цензура статуата на Јован Павле II која се наоѓа во француската покраина Бретања, откако француската влада и нареди на општината Плоермел да го отстрани крстот што се издигна над лакот што ја врамуваше статуата. Полската влада ќе се… Read more »

Liberté, égalité, fraternité!?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Се додека животот на француски тинејџер што загинал на концерт не стане еднакво вреден како и оној на либанскиот не може да се зборува за братство – освен ако братството го замислуваме затворено во (не)видливи ѕидини. Сочувството за жртвите во Париз не смее да се условува со сочувство за преостанатите жртви, но не смее ниту… Read more »

Јас те сакам од овде до она “ко боже кујзнае каде “!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

-Селин! Селин, каде си!? Дојди ваму! – извика исплашено. Благороднички двор, полн со цвеќе, најповеќе кадупул. Детска лулкашка закачена на багремот, лево од портата покриена со бел трендафил. Зеленилото го зајакнува мирисот на свежина, а зраците скришно продираат низ густите гранки. … – Читам, ти реков од 16 до 17 и 45 часот да не… Read more »