Пред една година Трамп беше херој на десницата во Европа. Повеќе не е…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Пред една година, западните демократии се опоравуваа од најголемиот политички шок со децении. Американските гласачи штотуку направија реалити тв ѕвезда во најмоќната личност на светот. Претседателски кандидат кој водеше кампања на платформа за поделба која ја подржуваа бели националисти, сега ќе ја предводи највредната демократија во светот. Неофит на анти-естаблишментот наскоро ќе биде задолжен за… Read more »

Германија ги пушти во употреба автобусите без шофери

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Ако нешто зајадливо ве тера да го чекате вашиот прв автобус без шофер за да патувате, ќе мора да се упатите кон Германија и да го тестирате. Нас не интересира во иднина на кого ќе ги регистрираат автомобилите без шофери… Хмммм… Оваа недела, Германија го тестира својот прв автобус без шофер во рамките на Deutsche… Read more »

Стипендии Heinrich Boll за студирање во Германија

Posted by & filed under ТАБЛА.

The Heinrich Böll Foundation awards some scholarships to international students who gained their university entrance qualification from a school outside of Germany who wish to study a Masters or PhD Degree in Germany. The scholarships are towards Masters Degree or PhD Degree in all subjects offered at state or state-recognised universities in Germany. APPLY  (9)… Read more »

Можност за работа за студенти во Германија

Posted by & filed under ТАБЛА.

Коузон студентски сервис Македонија, доби уште едно призание и директна потврда за посветеноста кон развојот на програми за размена на студенти. Коузон е единствената агенција од Македонија, која е регистрирана од страна на Државниот завод за вработување на Германија, како агенција која ги има сите права да посредува за студентска пракса во Германија низ целогодишни… Read more »

Сомнителна игра

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Два настани се актуелни деновиве во Германија. Едниот е откривањето на фактот дека германската обавештајна агенција ги шпионирала ЕУ и НАТО, а вториот е судењето на Јосип Перковиќ и Здравко Мустач, поранешни припадници на југословенската тајна служба обвинети за убиство на наводни хрватски дисиденти во осумдесетите години од минатиот век, кои се всушност членови на… Read more »

И Хитлер да ти бил жртва на корпорацискиот систем

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Животот што денес почнуваме да го живееме е ера на корпорациско владење со светот. Големиот корпорациски систем како и банкарско-лихварскиот систем сакат да владеат со светот со неговите матрејални и природни ресурси и токму поради тоа се водат денешните војни во светот, многу држави се уништени, многу луѓе испострадаа во војните, востанијата и крвавите револуции… Read more »

Холокауст

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Не е тоа најголемото злосторство во човечката историја поради бројот на мртвите Евреи. Не, холокаустот е најголемото злосторство затоа што тоа е злосторство против човечката цивилизација – бидејќи умовите што го осмислиле го употребиле секое човечко достигнување наменето за поубав живот и добросостојба на човештвото (парламентарната демократија, државните институции, законите, медиумите, индустријата…) Истражувајќи ги илјадниците… Read more »

Нацистичко подземје

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме. (158) Тим ЗА -0%     Тим… Read more »

Адолф (Тајни на лидерството)

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Д-р. Ендру Робертс со лична анализа на вештините и стратегиите употребувани од Хитлер за да ја придобие поддршката од војската и народот на Германија. Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или… Read more »

Залутаниот сељак во светот на убавото

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

„Има нешто длабоко приземно, медиокритетско, тапо и сељачко во секоја деспотија“, си помислив неделава додека, прилепен до музејското стакло, како маѓепсан ја гледав дрвената фигура „Танчарка со ѓердан“. Нејзиниот автор, Ернст Лудвиг Кирхер, бил инаку сликар, припадник на уметничката група „Мост“ (Die Brucke), едно од јадрата на германскиот експресионизам во сликарството (а подоцна и во… Read more »