Хрватска го добива првиот центар за лечење со медицински канабис

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во бањата Свети Мартин на северот на Хрватска наскоро ќе биде отворен првиот „Канабио центар“ каде при лечењето ќе се користи медицински канабис, пишува Klix.ba Терапијата со медицински канабис ќе биде наменета за хронично болните и ќе трае три седмици, додека на останатите гости на бањата ќе им биде достапна од април. Оваа терапија ќе чини… Read more »

Хрватски научници на чекор до лекување на ракот на белите дробови

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Професор од одделот за биохемија и медицинска генетика на Универзитетот во Торонто, д-р Игор Штагљар, изјавил дека со својот тим дошол на еден чекор од лекување на еден од најлошите тумори на денешницата – ракот на белите дробови. Процесот е дојден до стадиум со кој лекот е подготвен за употреба и ќе почне да се… Read more »

Како функционира работата на црно во Германија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Иако Хрватите можат легално да работат во Германија, и ден денес многумина од нив заминуваат на работа „на црно“. Имотска краина е традиционално позната по таквите. Меѓу нив е и еден поранешен хрватски бранител, полицаец кој од пред 6 години е во пензија, а сега илегално печали во Германија на секои два три месеца. За хрватски Дојче… Read more »

Природен свет – Н.П. Плитвице – Хрватска

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Документарка за националниот парк Плитвице во Хрватска, најстариот во Европа и еден од најубавите, каде цела мрежа на езера со кристално циста вода се поврзани меѓусебно со водопади. (135) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено