Се пробудил во мртовечница неколку минути пред обдукцијата!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Еден пациент се пробудил во мртовечница неколку минути пред почетокот на обдукцијата откако главниот лекар по грешка го прогласил за мртов. Имено, 45-годишникот бил најден без свест на автобуска станица во Мумбаи. Полицијата го однела во болница каде бил прогласен за мртов. Главниот лекар наводно на медицинксиот персонал му рекол телото да го однесат во… Read more »

Индиското езеро кое крие мрачна тајна

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

На 5.029 метри надморска височина на Хималаите, во Индија, се наоѓа езерото Рупканд кое поради непристапноста било откриено пред околу 70 години. Ова глечерско езеро во поголемиот дел од годината е смрзнато, а во остатокот водата се повлекува и открива над 500 човечки костури на кои долго време не им беше познато потеклото. Оттогаш, антрополозите… Read more »

Терминот “нужно зло“, деновиве има друго значење во Индија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

И ново ќе им ставиш и пак мочковци. Имено, проблемот кој индиските власти го имаат е тоа што во земјата има 52 милиони нови јавни тоалети, ама некако на мештаните повеќе им годи кога ги извршуваат своите физиолошки потреби во природа. Решението сепак бара доста работа, бидејќи властите решиле овој проблем на менталитетот да го… Read more »

Тајната на Таџ Махал

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Преку 60.000 посетители дневно го посетуваат Таџ Махал, познатото светско културно наследство во Индија. Помеѓу напливот на туристи, се наоѓаат и два тима на научници, кои се дојдени да ги истражат алармантните наоди кои велат дека Таџ Махал тоне под земја. Каков ќе биде исходот на нивните наоди, погледнете сами… (15) Тим ЗА -0%  … Read more »

Кој (би) можел да гласа?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Прашањата ми се натоварија на глава кога некој ме праша: Како може да ја сакаш Индија, а не твојата земја? ЕВЕ НА ПРИМЕР јас многу си ја сакам земјава, но и многу сакам да одам за Индија еден ден, ја сакам како земја оти има неколку стотини јазици, религии, верувања, традиции, диверзитет и мешавина од… Read more »