Ако Саудиска Арабија се реформира, што ќе се случи со исламистите?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Пред извесно време, алжирски карикатурист познат како Ле Хиц ја сумираше ситуацијата во Саудиска Арабија со неколку сурови удари на своето пенкало: Во цртежот, саудискиот крал ја објавува својата решеност да се бори против тероризмот, насочувајќи го својот пиштол главата. Целиот саудиски парадокс беше сумиран во таа карикатура: Земјата произведува, спонзорира, засолнува и го храни… Read more »

Во умот на поранешен радикален исламист

Posted by & filed under МУАБЕТ.

“Долго време, живеев за смрт“ вели Манвар Али, поранешен радикален џихадист кој учествувал во насилни, вооружени настани во Блискиот Исток и Азиа во осумдесетите. Во овој трогателен говор, се присеќа на неговите искуства и радикализации и пренесува силна, директна порака до сите кои се привлечени од исламистички групации кои повикуваат на насилство и бруталност, да… Read more »