“Брала мома капини“ во изведба на џипси бенд од Јапонија

Posted by & filed under JAM SESSION.

Кога сме кај старите јапонски песни, тука треба да е и “Брала мома капини“… Сме виделе ние рокање, ама ова Јапонциве како ја подбраа „Брала мома капини“ ко преку Јутјуб да ќе им лепиме пари. И сред спот ги гледаш токискиве убер-хипстери (нема друго штом песнава и неколку слични ти се дел од репертоарот) како… Read more »

Суд: Маж е одговорен за детето зачнато без негово присуство

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Судот во Јапонија прогласи еден маж за законски одговорен за неговото биолошко дете, покрај тоа што бебето е родено неколку години откако тој се развел со сопругата, и не учествувал во нејзиното зачнување. Судот за семејни спорови во Нари ја отфрли тужбата на 46-годишниот странец, кој се обидел да ја избегне законската обврска кон својата… Read more »

Јапонците пронашле начин како да ги “избркаат” своите вработени

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Јапонците се познати по тоа што неуморно работат, но јапонските работодавци пронашле спектакуларен начин како да ги “избркаат” своите работници по работното време. Имено, поединечни јапонски компании измислиле одличен изум – дрон кој пее. Планот е дронот да лебди околу главата на работниците кои прекувремено остануваат на работа. „Не можеш да работиш кога знаеш дека… Read more »

Вонредна автобуска линија за пијаните и заспаните

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Автобусот за спасување на поспаните работници има најмногу работа пред крајот на годината, кога компаниите организираат состаноци во кафулиња за нивните вработени кои на крајот на вечерта пијани влегуваат во метрото. На линијата Чуо што поминува низ центарот на градот и завршува во предградие, ваквите патници не се реткост, а најголем проблем им претставува тоа… Read more »

Олабавете! Во Јапонија јавно се извинија за возот што тргнал 20 секунди порано…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Железничка компанија во Јапонија се извини јавно откако еден од нивните возови тргнал порано 20 секунди. Да, да, не е печатна грешка – 20 СЕ-КУН-ДИ! Управата на линијата Цукуба Експрес помеѓу Токио и градот Цукуба велат дека “искрено се извинуваат за непријатностите”. Па побогу, кои непријатности, 20 секунди! Попат, важно е да ви напоменеме, дека НИКОЈ… Read more »

Ги заменува починатите и иселените жители со кулки во природна големина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Да се рече дека нешто е бизарно ако доаѓа од Јапонија е несериозно. Иако, следниов случај е дефиниција за бизарност. Една жена во јапонско село кое полека умира ги заменува своите мртви жители со кукли. 35-те жители кои сега живеат во Нагоро, јужна Јапонија, сега се надбројани три спрема еден од кулките на Цукими Ајано,… Read more »