Лимузината на Тито повторно блеска

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Пакардот од 1948 година, кој наводно му припаѓал на „најголемиот син на југословенските народи“, наскоро повторно ќе се најде на улиците на Србија. Луксузниот автомобил е целосно реставриран од фолк-печајот Милош Бојаниќ. Со години таложената прашина е избришана, моторот е заменет, а каросеријата повторно блеска во темно сина боја – едно од омилените луксузни возила… Read more »

Што ако Југославија се состави пак денес?

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Аматерско кратко видео со интересни осврти на некои параметри и коментари на моментот што е далеку од реалност се чини, а тоа е – што ако Југославија, ете, по некоја ненормална логика, повторно се состави денес… Погледнете. (2891) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Хитлер посетил еден југословенски град – еве како го пречекале

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Германскиот диктатор Хитлер го посетил градот Марибор во Словенија, иако никогаш не е разјаснето зошто го избрал токму овој град. Марибор кој е втор по големина град во Словенија, станал единствено место во Југославија кое Хитлер го посетил. Погледнете како изгледало сето тоа: (395) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено… Read more »

Побарале од Тито да ја изгасне пурата… Неговиот одговор е генијален!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Претседателот на СФРЈ Јосип Броз Тито бил познат по своите раскошни патувања. Во 1971 година ги посетил Соединетите Американски Држави како личен гостин на Ричард Никсон, претседателот на САД. Ова била прилика да Тито ја возврати посетата бидејќи десетина месеци претходно, Никсон бил во посета на Југославија. Броз бил дочекан со најголеми почести предвидени за… Read more »

Смртта на Југославија

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Документарен филм кој во детали ги прикажува настаните пред, за текот и после распадот на Југославија на почетокот на 90-те години од минатиот век. Еден од најипресивните документарни филмови кои се направени некогаш, во кој ќе ги проживеете фактите кои придонесоа за распадот како да сте биле таму. Војната во Хрватска, Босна, опсадата на Сараево… Read more »

Тито без маска

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Документарен филм за долгогодишниот југословенски претседател и водач на неврзаните – Тито. Кој, зошто и како, ќе дознаете во следната документарка… (47) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

10 јули 1966 година… (3)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Главна тема на зезанции во кабината на москвичот беше средбата на мајка ми со нудистите во кампот „Црвена главица“. Кој на мајка му во таа ‘66 година во СФРЈ можел да претпостави дека нудистите остварувале свои права и слободи, па добиле и свои кампови на Јадран. Иако на Велика плажа, ние копиљаана, одевме со километри… Read more »

Ауто камп „Црвена главица“… 10 јули 1966… (2)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Прв пат се соочивме со камперската солидарност, хуманитарност и кооперативност. Само што го паркиравме москвичот на местото кое претходно мајка ми го обележала со знаменце, четворицата застанавме да ја разгледуваме и локацијата и околината, а веднаш, со онолкави насмевки не’ пречекаа соседите. Едни потрчаа по столчиња, други ни донесоа ладно овошје, сокови, вода, трети веќе… Read more »