Кина забрани муслимански имиња за децата

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Како одговор на немирите во претежно муслиманските делови на западна Кина, Пекинг забрани давање на исламски имиња на децата. Локалните власти во западните зони на Кина, поточно Синкјанг, добија известување дека бебињата отсега не смеат да бидат именувани со ниту едно име кое може да се толкува како „премногу религиозно“. Семејствата каде „премногу верските“ имиња се… Read more »

Кина ја отвори најкул библиотеката во светот

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Дури и ако не сте љубител на книги и пишан збор, ако случајно се најдете во Кина, направете исклучок за да ја посетите оваа неверојатна нова библиотека, бидејќи, како што можете да видите подолу, неверојатната структура има гигантски сферичен аудиториум во средината кој изгледа исто како огромно око. Се наоѓа во Бинхајскиот културен округ во… Read more »

Доживотна испорака на алкохол за осамени срца

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Една кинеска компанија можеби го најде рецептот за среќен живот: бесконечна понуда на алкохол за да ги задржи клиентите топли за време на оние долги и осамени ноќи. Како дел од годишниот ден на осамени (празник фора во Кина) на Alibaba, која е една од најголемите онлајн продавници во светот, еден произведувач на алкохол нудеше… Read more »

Десет интересни факти за образованието во Кина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Животот во Кина воопшто не е лесен, а искуството како учителка во таа земја е уникатно. Тоа го тврди Маша Пипенко, која со години работи како професорка по англиски јазик во различни училишта во Кина. Таа прави споредба меѓу европските и кинеските пристапи во образованието. Еве што открива за тоа: 1. Повеќето училишта немаат греење, така… Read more »

Скопските кина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Кината во градот Скопје во периодот меѓу двете светски војни, претставувале најинтересна и најомилена забава на скопјани. Со појавата на тонскиот филм, кината во градот биле максимално посетени. Постоела големата реклама и комерцијална основа за прикажување на тонски филмови, но тие  не нуделе ни технички, ни содржински квалитет.  Немите филмови, според критичарите, биле ремек дела … Read more »

Работа за уметници во Кина

Posted by & filed under ТАБЛА.

Coming to China as an artist can be a great way to further develop your artistic abilities. Art, whether displayed trough paintings or performed as music or theatre, has always been a great way of expressing one’s culture and way of thinking. Though being specifically linked to one’s culture, other people from different cultures often… Read more »

Зошто Америка се плаши од Кина?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Понова документарка за односите помеѓу двете велесили, како ги дефинираат односите во Америка кон Кина и обратно. Што се вистинските опасности во нивните односи и секако влијанието врз остатокот од светот ако не дај боже идиотите се запукаат… (28) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Трлото на Орав и Бејли

Posted by & filed under ПО ДОМА.

На кое само дереџе ја легнавме државата!? Не, ние! Тие! Прво, ни симулираа украинско сценарио со домашни извршители, неоврховисти и колаборационисти, со единствена цел државен удар за рекомпонирање на власта заради промена на името на државата и идентитетот на нацијата. Не казнуваат затоа што не им воведовме санкции на Русите а ги посакувавме руските гасоводи… Read more »