Прикривањето на климатските промени – заговор од големите нафтени компании?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Со декади се знае дека нафтените компании кои ги произведуваат и согоруваат фосилните горива имаат директен импакт врз климатските промени. Зошто овие информации се кријат од јавноста? (9) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Кирибати – рајот кој се ”дави” во јужниот Пацифик

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Климатските промени и растот на морското ниво значат дека островската нација на Кирибати во јужниот Пацифик се под ризик да исчезнат во океанот. Локалните жители не се предаваат и прават се што е во нивна моќ ова да го спречат, а од друга страна ОН предвидува дека овој остров ќе исчезне во наредните 30-40 години…… Read more »

Новите мапи на НАСА носат лоши вести за Гренланд

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Вгнезден меѓу арктичкиот и атлантскиот океан е Гренланд, плоча од мраз и карпи што предизвика повеќе контроверзии отколку што може да се очекува од најмалку густо населената земја во светот. Долго време, картата на Меркатор погрешно го претставува Гренланд како огромна копнена маса речиси исто толку голема колку и Африка, но повторното оценување во 1970-тите… Read more »