Трамп ќе си продолжи како што си знае

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Првата година од мандатот на Трамповата администрација помина релативно подносливо. Меѓутоа, место за оптимизам за 2018 – нема. Не беше толку лошо како што се очекуваше: за еден американски претседател кој во текот на кампањата постојано беше споредуван со автократски владетели од минатото и сегашноста, вакво резиме од првата година на функцијата може да се… Read more »

Не, Фејсбук не ве шпионира! Барем не преку микрофоните…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Минатата недела Фејсбук издаде уште едно соопштение со кое негира дека компанијата ги прислушува своите корисници за да ги насочи кон релевантни реклами. “Не е точно”, изјави Роб Голдман, шеф на маркетинг секторот на компанијата, како одговор на поставеното прашање на онлајн подкаст на кој што тој гостуваше. Откако веќе пишував за ова негирање, моето… Read more »

Владеење на право

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Во неколку наврати со мои блиски имаме разговарано на темата која се повеќе е дел од нашето секојдневие. Наши другари, другарки се самоорганизираат за постигнување на одредена за нив разбирлива и јасна цел. Заштита на права на животни, ЛГБТ заедница, загадување на воздух, рудници, патеки за велосипеди, сообраќајна култура итн. Овие интересни групи преставуваат многу… Read more »

Оетичување на Адвокатите

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

“The trouble with the legal profession is that 98% of its members give the rest a bad name.But I know that there are attorneys who put the Family, Country, Justice and Moral before selfish ideology and greed”  – Benjamin Franklin 1733 Многу почесто деновиве почна да се поставува прашањето : Дали е потребно оетичување на… Read more »

Глава горе Боре!

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Имам ја повише причини зошто да не а сакам ваа држава. Мада не е она крива. Ништо лично државо, криви се тиа шо цели 26 години те водат у грешка правец. Преживеав транзиција, преживеав режим. Че преживеам и уште еден ако треба. Повќето од причините се лични. И ме засегале мене и речиси цела моја… Read more »

Скопје беше провинција, ама со душа и шмек

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Скопје веднаш по земјотресот доби шанса да биде опседнат од космополитски дух и да стане убав град. Наместо тоа, во наредните три децении остана провинција, ама со душа и шмек. Го имаше Корзото и Кермес, Дебар Маало и Коцка, ФК Вардар и ФК Работнички, Буштур и Панчев, скопските шмизли и велелепните градски фраери и боеми…. Read more »

Блузирање (219-249)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) “… Ovo je novo vreme u kome ljudi žele da budu objekti. U kome ne žele da imaju više mišljenja nego što im treba. U kome ne žele da imaju više savesti nego što može da im smeta. U kome ne prepoznaju ni sopstvene emocije, ukoliko nisu formulisane kao kliše…” Драган Амброзиќ –… Read more »

Беше еднаш во недела

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Лето. Стануваш пред девет. Секогаш има некој што буфта тепих префрлен преку железната рамка што ни служи ко гол. Барем не буши со хилта и бор-машина. Тоа е строго забрането. Ете го и Старо Купујем. Урла на цел глас. На паркингот, возрасните мажјаци веќе се бутнале под своите фиќовци и стојадини. Разменуваат алати и стручни… Read more »

Стари млади

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Утре ќе одиш на свадба, ми рече уредникот додека јас довршував некој политички текст во редакцијата. – На свадба? – се изненадив, оти не сум баш некој љубител на свадби и слични веселби, а и не можев да сконтам зошто некој новинар би одел да проследи нечија свадба. Исто така, сметам дека ветувањето пред Бога… Read more »

Нигде не е како дома

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Ќе си отидеш некаде на одмор. Ама од оние одмори какви што јас ги практикувам. Нема ФБ, нема Скајп, нема мобилни. Само кратка порака „Стигнав“ до најблиските да не се грижат. И толку. Потоа се исклучуваш од се, до крајот на одморот. Не постоиш за другите. Постоиш само за себе, за чистиот воздух кој го… Read more »

Блузирање (218-248)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) Лето во Кавадарци. Таму некаде доцните седумдесети, почетокот на осумдесетите на дваесетиот век. Кавадарци се движи кон својот економски врв. Еден куп фабрики со илјадници вработени. Се оди на летен одмор на Јадранот, во Охрид, Преспа и Дорјан, по кампови и работнички одморалишта. На Јадранот започнува да функционира Јадранската магистрала, па по неа до… Read more »

Блузирање (217-247)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) “…Ostajem sam, ostajem sam u ovom gradu strahom zatrpan ovaj grad je nekad bacao svetla daleko ovaj grad je mogao bolje…” (EKV “Zajedno”, LP “Neko nas posmatra” 1993) Кога годините ти се нижат испреплетени професионално и приватно со културата и уметноста, задоволството од направеното не ретко ти се движи кон еуфорија. Но… Read more »