Владеење на право

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Во неколку наврати со мои блиски имаме разговарано на темата која се повеќе е дел од нашето секојдневие. Наши другари, другарки се самоорганизираат за постигнување на одредена за нив разбирлива и јасна цел. Заштита на права на животни, ЛГБТ заедница, загадување на воздух, рудници, патеки за велосипеди, сообраќајна култура итн. Овие интересни групи преставуваат многу… Read more »

Оетичување на Адвокатите

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

“The trouble with the legal profession is that 98% of its members give the rest a bad name.But I know that there are attorneys who put the Family, Country, Justice and Moral before selfish ideology and greed”  – Benjamin Franklin 1733 Многу почесто деновиве почна да се поставува прашањето : Дали е потребно оетичување на… Read more »

Скопје беше провинција, ама со душа и шмек

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Скопје веднаш по земјотресот доби шанса да биде опседнат од космополитски дух и да стане убав град. Наместо тоа, во наредните три децении остана провинција, ама со душа и шмек. Го имаше Корзото и Кермес, Дебар Маало и Коцка, ФК Вардар и ФК Работнички, Буштур и Панчев, скопските шмизли и велелепните градски фраери и боеми…. Read more »

Блузирање (219-249)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) “… Ovo je novo vreme u kome ljudi žele da budu objekti. U kome ne žele da imaju više mišljenja nego što im treba. U kome ne žele da imaju više savesti nego što može da im smeta. U kome ne prepoznaju ni sopstvene emocije, ukoliko nisu formulisane kao kliše…” Драган Амброзиќ –… Read more »

Беше еднаш во недела

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Лето. Стануваш пред девет. Секогаш има некој што буфта тепих префрлен преку железната рамка што ни служи ко гол. Барем не буши со хилта и бор-машина. Тоа е строго забрането. Ете го и Старо Купујем. Урла на цел глас. На паркингот, возрасните мажјаци веќе се бутнале под своите фиќовци и стојадини. Разменуваат алати и стручни… Read more »

Нигде не е како дома

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Ќе си отидеш некаде на одмор. Ама од оние одмори какви што јас ги практикувам. Нема ФБ, нема Скајп, нема мобилни. Само кратка порака „Стигнав“ до најблиските да не се грижат. И толку. Потоа се исклучуваш од се, до крајот на одморот. Не постоиш за другите. Постоиш само за себе, за чистиот воздух кој го… Read more »

Блузирање (218-248)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) Лето во Кавадарци. Таму некаде доцните седумдесети, почетокот на осумдесетите на дваесетиот век. Кавадарци се движи кон својот економски врв. Еден куп фабрики со илјадници вработени. Се оди на летен одмор на Јадранот, во Охрид, Преспа и Дорјан, по кампови и работнички одморалишта. На Јадранот започнува да функционира Јадранската магистрала, па по неа до… Read more »

Блузирање (217-247)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) “…Ostajem sam, ostajem sam u ovom gradu strahom zatrpan ovaj grad je nekad bacao svetla daleko ovaj grad je mogao bolje…” (EKV “Zajedno”, LP “Neko nas posmatra” 1993) Кога годините ти се нижат испреплетени професионално и приватно со културата и уметноста, задоволството од направеното не ретко ти се движи кон еуфорија. Но… Read more »

Мајката е нашиот идентитетски тестамент

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Треба ли да трештат салви, да блештат огномети, поради тоа што некој, ваков или онаков, денес, вчера, лани или пред пет децении, ни го признал мајчиниот јазик. Јазикот на кој зборуваме, пишuваме, тагуваме, пееме. Јазикот на кој се исповедаме, пцуеме, плачеме или се радуваме. Јазикот на кој твориме, создаваме културни вредности и на кој го… Read more »

Историски дилеми

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Повторно не мачат историските дилеми, што треба да славиме, како, со кого. Македонија на жал е заробена од една УДБАШКА историја, која не ни прикажува за настаните реално.Тие сакат Македонецот да биде заробен во едно лажно минато и да биде негов роб.Борбата да се ослободиме од ова духовно ропство е задолжение на секој што ја… Read more »

Од Маркова Река се вадело злато

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Англичанецот сер Артур Еванс, археолог, антрополог и лингвист, допатувал во Скопје во текот на 1883 година. Тогаш со Скопје и со скопскиот округ управувал познатиот Фаик-паша.​ оа е оној истиот паша кој во Маџир маало, во тие години, ја изградил истоимената џамија, која постоеше сe до 1989 год. Престојот на Еванс и неговите истражувања претставуваат… Read more »

Блузирање (213-243)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) “Кога денес ќе биде некогаш“ (Ристо Соколов Сокол, 1957 – 2015) Не се сеќавам кога точно го запознав Рики. Ама би му дошло некако, скоро повеќе од половина од животот. Од човек и уметник како него, доволна би била и таа пијачка испиена на неговата изложба во денешниот простор на Винската куќа… Read more »