Војната во Сирија и грешките на Западот

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Војната во Сирија, која влезе веќе во осмата година, е уште еден случај за историчарите чија специјалност е фиктивната историја: што ќе беше, ако? Ова прашање е особено важно во однос на западните земји: Каков ќе беше текот на војната ако тие реагираа поинаку? Прашањето воопшто не е безначајно: директно влијае врз судбината на многу… Read more »

Вие го правите нашиот свет совршен!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во моментов имам тахикардија и чувстувам трепет во дланките… Ете повторно и повторно си ја докажав целта на моето битисување, тука на оваа наша планета. Која сум јас? Јас сум само едно мал човечуљак во однос на светот, но имам душа и срце со кои творам и пишувам. Зошто? За да пренесам порака кон светот…. Read more »

Јосиф Михајловиќ – заборавениот творец на модерно Скопје

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Најугледниот градоначалник на Скопје во два мандата (1929- 1936 и 1939 -1941) и најзаслужниот човек за претворање на турската касаба во урбана средина, од која започнува модернизацијата на Градот. Во неговиот мандат се изградени градскиот водовод од изворот „Рашче“, хидроцентралата „Матка“, зградата на Собранието на Р М., старата железничка станица во центарот на Скопје, “Зеленото… Read more »