До каде е растењето на месо во лабораторија?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Најголемиот мајндфак околу месото од лабораторија е што тоа на големо се слави и се исчекува токму од луѓето кои не јадат месо и што уште не, под алиби дека не е здраво затоа што којзнае какви хемикалии и ГМО има во него. Како и да е, изгледа неизбежно дека еден ден месото од епрувета… Read more »

Воскреснаа јајце клетки во лабораторија!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Научниците за прв пат успеаа во лабораториски услови да одгледaат човечки јајце-клетки од рана фаза во јајчено ткиво до целосна зрелост. Специјалисти од Единбург, Шкотска, и од Центарот за човечка репродукција во Њујорк користеле јајчено ткиво, земена со биопсија, и добиле од неа јајце, соопштува Би-Би-Си. Откритието може да биде употребено при терапија за регенеративната… Read more »