Зошто сѐ уште не можеме да праќаме луѓе на Марс?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Постојат три основни проблеми поради кои засега не можеме да праќаме луѓе на Марс, а научниците предупредуваат дека не треба ниту да пробаме да пратиме екипаж на такво патување додека не се решат проблемите. Трите главни проблеми се: недостатокот на квалитетни ракети кои можат да издржат повеќе летови, појавата на депресија кај луѓето кои би… Read more »

Креативните луѓе не можат да поднесат вежбање во теретана

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ефикасноста на нечиј режим на вежбање зависи и од типот на личноста, па така покреативните луѓе повеќе сакаат физички активности на отворено и имаат голем проблем со вежбањето во теретана, покажуваат резултатите од ново истражување. Резултатите од едно неодамнешно истражување претставени се на овогодинешната конференција на Британското друштво на психолози, а истражувањето опфатило повеќе од… Read more »

Дошло време за складирање на храна – Глобалната криза може да се случи во наредните 10 години…

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Сара Менкер се откажала од кариерата во продажба за да разбере како глобалниот ланец на вредности во аргокултурата функционира. Нејзините откритија носат прилично страшни предвидувања – односно, многу е веројатно дека Земјата ќе биде пренаселена во наредните 10 години, а нема да се произведува доволно храна за сите… (5) Тим ЗА -0%     Тим… Read more »

Демонстрација на сила со добрина

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Каков човек треба да си? Добар. Како што одминува времето често се затекнувам себе си како си го поставувам ова прашање. И секогаш по него следи следно: Што точно во денешниот свет значи да се биде добар човек? Заклучив дека тоа е едно нешто за кое нема официјална дефиниција и кое прецизно не го научивме… Read more »

Кого ќе оставите последен?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Сега сфатив. Постојат луѓе кои се емоционално јаки и луѓе кои се послаби. Постојат луѓе кои разочаруваат, па кога ќе го увидат тоа ќе се извинат, ќе сфатат дека погрешиле па ќе направат се’ за да им простиш. И ќе успеат во тоа, трудејќи се премногу. Има и такви кои ќе разочарат, па само ќе… Read more »

Моќта на глупоста

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако работите ги посматраме подлабоко, ќе откриеме дека секој посилен развој на моќта, било политичка, било религиска, е проследен со глупост на голем број луѓе. Всушност, изгледа дека се работи за социолошко – психолошки закон. Имено, МОЌТА НА ЕДНИТЕ, ИМА ПОТРЕБА ОД ГЛУПОСТА НА ДРУГИТЕ. При тоа, воопшто не се работи за тоа дека одредени,… Read more »

В кафана сум служел многу луѓе

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

В кафана сум служел многу луѓе. Секој од нив има своја приказна и секој сака да ја каже на конобарот. В кафана најчесто гостите ти ја раскажуваат темната страна од нивните животи. Ми раскажувале бивши директори шо изгубиле се на коцка. Ми раскажувале и најзаљубени шо сеа останале сами. Ми раскажувале и фраери шо сеа… Read more »