Владеење на право

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Во неколку наврати со мои блиски имаме разговарано на темата која се повеќе е дел од нашето секојдневие. Наши другари, другарки се самоорганизираат за постигнување на одредена за нив разбирлива и јасна цел. Заштита на права на животни, ЛГБТ заедница, загадување на воздух, рудници, патеки за велосипеди, сообраќајна култура итн. Овие интересни групи преставуваат многу… Read more »

Пред 10 милиони години во околината на Скопје живееле „џиновски“ Слонови

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

За време на своите екскурзии 1930 година во околината на Скопје, познатиот и еминентен географ проф. Петар С. Јовановиќ, во долината на потокот Мали Мост, во близина на селото Нерези (Скопско), во песокливи неогенски наслаги испод тогашен рудник за лигнит, нашол коски и фосилни остатоци од еден вид предок на денешен Слон (Mastodon Angustidens), кој… Read more »

Оетичување на Адвокатите

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

“The trouble with the legal profession is that 98% of its members give the rest a bad name.But I know that there are attorneys who put the Family, Country, Justice and Moral before selfish ideology and greed”  – Benjamin Franklin 1733 Многу почесто деновиве почна да се поставува прашањето : Дали е потребно оетичување на… Read more »

Стипендии за средношколци

Posted by & filed under ТАБЛА.

Врз основа на член 55 став 1 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија” бр. 58/00, 44/02, 82/08, 167/10 и 51/11), член 54 од Законот за ученичкиот стандард („Службен весник на Република Македонија” бр. 52/05, 117/08, 17/11, 135/11, 15/13, 41/14, 146/15и 30/16) и Решение за распишување… Read more »

Св. Апостол Павле и Македонија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Co полно право може да се прифати дека надвор од градот, Филипи, крај реката Македонците, оделе да ги вршат своите молитвени ритуали Македонците, затоа што и Страбон пишува дека тие ја обожавале водата и воопшто изворите и реките. По секоја веројатност, откако ја прифатиле грчката паганска религија, Македонците не ги заборавиле ниту своите традиционални верувања… Read more »

Ќе и’ даде ли Грција шанса на Македонија?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Проширувањето на ЕУ се слави како најуспешната политика на Унијата. Процесот кој започна како интеграција на земјите од Западна Европа, почна да се шири кон сите насоки кога се докажа дека истиот во голема мера придонесува за мирот, стабилноста и просперитетот на земјите-членки. Успехот на европската интеграција се согледува и во тоа што Унијата е… Read more »

Македонските ергени си купуваат невести од Албанија за околу 1000 евра

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Додека Македонките бегаат во градовите за да живеат посовремен живот барајќи прилика да се омажат за некој од таму, бизнисот со албанските невести цвета. На популарната друштвена мрежа Фејсбук, се отвораат многу профили за брачно посредување. – Доколку имате озбилни намери да се жените и да стапите во брак, а времето поминува многу бргу, ние… Read more »

Реформа на даночниот систем

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Програмски определби Последната моја колумна објавена во порталот livada.mk од 15 јули на место 52-јца апаши требаше да гласи „Али Баба и 50 апаши„, толку колку што има 51 пратеници партијата ДПМНЕ со коалицијата. Се извинувам за грешката, двајца апаши повеќе сум ставил, тие се вкупно 51 апаш заедно со Али Баба! Владата на ВМРО-ДПМНЕ… Read more »

Конструктивна опозиција

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Својата конструктивност ВМРО- ДПМНЕ неколкупати на дело ја покажа во изминативе неколку месеци. Формирањето на десет пратенички групи е врвот на нивната конструктивност. Сега тие конструктивно ќе можат да го блокираат секој натамошен процес, вклучително и постапката за разрешување на јавниот обвинител. “Прогнот” како што тие го нарекуваа, од страна на СЈО, би можел да… Read more »

Вистината е поголема и од светлината, но кој може и сака да ја види

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Појавата на ВМРО-ДПМНЕ во Македонија значеше пад на режимот во Југославија, продолжување на патот на нашите претци, на македонските дејци кои се стремеле кон крајната цел – независна, самостојна и суверена Република Македонија. Во 90-тите покрај ВМРО-ДПМНЕ, во Македонија се појавиле и други партии кои биле југоносталгични и кои не пројавувале некоја посебна желба за… Read more »

Да се договориме за додавката

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Поранешна Југословенска Република Македонија. Нејсе. Не е име. Од оваа појдовна точка треба да тргнеме сите. На англиски тоа изгледа вака – provisionally referred to for all purposes within the United Nations as “the former Yugoslav Republic of Macedonia” http://www.mfa.gr/images/docs/fyrom/resolution_unga_225_1993.pdf  (линкот намерно е преземен од грчкото МНР). Почетната точка е таа. Пред да навлеземе во мрачните води… Read more »

„Парче недопрена и чиста природа од Македонија“ село Богомила

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Пријатноста на просторот е надополнет со околните шуми, пространи ливади и секако бистрите и брзи води на река Бабуна, која тече низ селото. Село Богомила се наоѓа во централниот дел на Република Македонија, во пазувите на Јакупица, Даутица и планината Бабуна. Сместено е во горното сливно подрачје на река Бабуна на надморска височина од околу… Read more »