Ги заменува починатите и иселените жители со кулки во природна големина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Да се рече дека нешто е бизарно ако доаѓа од Јапонија е несериозно. Иако, следниов случај е дефиниција за бизарност. Една жена во јапонско село кое полека умира ги заменува своите мртви жители со кукли. 35-те жители кои сега живеат во Нагоро, јужна Јапонија, сега се надбројани три спрема еден од кулките на Цукими Ајано,… Read more »

Колку се „економски“ мигрантите што не се бегалци од војна

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Една од највпечатливите карикатури за бегалската криза во Европа беше онаа што прави алегорија со средновековниот лов на вештерки. Жената виси на лост над река и чека да биде спуштена, а извршителот на тоа дело вели – ако потоне, значи е бегалец, а ако плови, тогаш е економски мигрант. Секако, ситуација во која нема поволен… Read more »

Когнитивна дисонанца

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Идеата за федерализација на Македонија е дел од планот за разнебитување на Европа и на европските народи. Голема несреќа е што некогаш државотворниот СДСМ е избран за улогата рушител за што му е инсталирано сегашното раководство а исто така лошо е што ВМРО-ДПМНЕ кој од Македонците доби мандат за развој на државата, не за растур,… Read more »

А, од која партија си ти, извини?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Завршив факултет кој го сакав нормално без иднина во нашата држава како и секој друг, но сепак сум перспективна личност со соништа кои сакам да ги остварам, надвор од Македонија кои немаат врска со факултетот. Пред извесен период бев на натпревар по ораторство по иницијација на колегите од факултет, убаво сум пишувала, па затоа ме… Read more »

Крстопатни енигми или нашата поволна географска положба

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Винковци веројатно за многумина е тотално непознато место. Пи*ковац у некоја Недојдија. Не, град у веројатно најпатриотски и национално осигурeната земја на Балканов, Хрватска (не, српскиот национализам бледее од втора светска војна наваму, неодамнешните недобиени победи говорат за намалување на овој национализам, кој верувајте не се мери со хрватскиот). Е баш у овој град го… Read more »

За хуманитарната криза

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Домашните и странски новинари и активисти за човекови права деновиве негодуваа против начинот на кој Македонија се справува со хуманитарната криза на јужната граница. Потресни слики од деца и жени кои плачат, видеа од шок бомби и коментари кои ја обвинуваат Македонија за ксенофобија, расизам и нехуманост го обиколија светот. Но, да ја разгледаме ситуацијата… Read more »