Додека спиеме „се бришат“ спомените од минатото

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Експертите од Универзитетот од Кембриџ го истражуваа процесот во човековиот мозок додека е потонат во сон . Со ова истражување научниците го проучувале начинот на функционирање меѓу невроните кои се одговорни за форматирање на информацијата во мозокот. Било докажано дека при спиењето нервните сигнали одговорни за прием на актуелните информации се закрепнуваат, додека нервните сигнали… Read more »

Легендарните телефони од нашето минато

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Sony Ericsson t610 е еден од нашите омилени мобилни – ситен, ама фенси. И покрај малата форма, имаше камера, Bluetooth и мал џојстик кој беше ептен користен ако сакавте да си играте. Blackberry Bold 9000 Легендарниот Bold 9000 е ултимативна еволуција на оригиналниот Blackberry пред тој како и сите останати да влезе во ерата на… Read more »

10 јули 1966 година … (4)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Вкусот на вистинската слобода и вредностите на различните по вера и националност од паролата „чувајте го братсвото и единството како зеница во сопственото око“ го знаат само оние кои го доживеале и преживеале, кои го почувствувале, кои го вкусиле секој поединечен вкус од „тенџерето“ СФРЈ. Дури и оние кои потајно биле против системот, против Тито,… Read more »

Скандал во Скопје – гол маж на плажа

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во Скопје, многу рано, уште пред војната, во 1932 година, бил формиран клуб на нудисти. Тоа само зборува за отворениот и позитивен дух на луѓето, кои за тоа време многу смело, па дури и револуционерно се залагале за враќање кон природата и за ослободување на телото од традиционалните стеги на моралот. Градот го фаќал чекорот… Read more »

10 јули 1966 година… (3)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Главна тема на зезанции во кабината на москвичот беше средбата на мајка ми со нудистите во кампот „Црвена главица“. Кој на мајка му во таа ‘66 година во СФРЈ можел да претпостави дека нудистите остварувале свои права и слободи, па добиле и свои кампови на Јадран. Иако на Велика плажа, ние копиљаана, одевме со километри… Read more »

Велешани добиле бензинска пумпа пред скопјани

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Првата бензинска во Велес била на Поп Андови со Шелово гориво уште во 1925 година Првата бензинска пумпа во Велес датира од 1925 година на локацијата спроти комплексот згради Чешелот, во центарот на градот. Со неа велешани во прво време се снабдувале со гасије а малкумина газди со бензин за автомобилите. Така велешани користеле Шелови… Read more »

„Малена“ од мое маало…( и ова беше Скопје, јбг)… (4)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(Прв дел овде, втор дел овде и трет дел бујрум овде) Ова што сега ќе го прочитате можат да го потврдат само Кецот и Чекичот, и двајцата се здрави и живи и вика вака: Ако од отворот на таванот до дупчињата на тоалетот на тетка Софи ни требаше можеби десеттина минути, сега во оваа панична… Read more »

„Малена“ од мое маало…(и ова беше Скопје, јбг)… (3)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(Прв дел овде, втор дел овде) Претпоставувам дека сите воајери кога се во акција се соочуваат со истата возбуда. Најнапред треперење и страв од помислата дека треба незабележан да дојде до позицијата за набљудување, па уште посилно треперење во периодот кога ќе го начека моментот кој го посакува, на крај најсилно треперење од возбудата од… Read more »

„Малена“ од мое маало…(и ова беше Скопје, јбг)… (2)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(Првиот дел тука) Чекаме во купче, еден до друг, со залапени задници седнати на ивичњак од тротоар. Јас, Кец дебелиот и Чекичот. Очите вперени кон влезот на татка Софи. Вратата ширум отворена, а од внатре се слуша гласна музика од радио. Тоа беше еден од сигналите за љубителите и обожавателите на тетка Софи, демек, ако… Read more »

„Малена“ од моe маало… (и ова беше Скопје, јбг) (1)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Тетка Софи од мое маало беше многу слична на онаа “госпа Мица газдарица, прими ме у свој стан…“ од Корни група. Кај тетка Софи вратите беа отворени за гости, разбирасе. Арно ама, слушајќи од повозрасните, полека ги редевме коцките и ние, копиљааната у маало. И, откако ги наредивме, веќе почнавме да шпиунираме кој кога влегуе… Read more »

Чистачот на чевли кај „Пелистер“

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Скопје беше и тој, чистачот на чевли на ќошето кај Пелистер. Побарав слики, но, не успеав да најдам, а жал ми е што и на името не му се сеќавам. Но, убаво се сеќавам на неговата кутија врз која на златен (сјаен) мост, ја положувавме ногата со чевелот кој требаше да ни го очисти. Немаше… Read more »

Куќите во Галичник одалеку наликуваат на волшебни палати

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Селото Галичник кое се наоѓа на падините на планината Бистра со неговата автентична архитектура, богато културно наледство и восхитувачки пејсажи отсекогаш го привлекувал вниманието на посетителите. Во „Книга за Мијаците“ (Македонска библиотека No. 12, Софија, 1941), авторот Георги Трајчев во XVIII поглавје каде ни дава кратки црти за некои населби на Мијаците, за Галичник ќе… Read more »