Научниците случајно создале мутиран ензим кој јаде пластични шишиња

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Научниците создале мутиран ензим кој ги разложува пластичните шишиња од пијалаците – случајно. Откритието може да помогне во решавањето на глобалната криза на загадувањето со пластика овозможувајќи за првпат целосно рециклирање на шишињата. Новото истражување е поттикнато од пронајдокот на прва бактерија која природно еволуирала да јаде пластика на депонија во Јапонија во 2016 година…. Read more »

Пронајден нов орган што се протега низ целото човечко тело

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

И покрај фактот што човечката анатомија се проучува неколку илјади години, научниците и натаму откриваат нови тајни за човечкото тело. Имено, истражувачите од медицинскиот центар „Лангон“ во Њујорк идентификуваа нов вид орган кој би можел да биде најголем во телото. Се покажало дека  она што претходно се сметаше за густо сврзно ткиво што се протега… Read more »

Мистериозна „болест Х“ му се заканува на човештвото

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Научниците се загрижени поради фактот што не знаат за каква болест станува збор, но се сигурни дека таа може да предизвика светска епидемија. Светската здравствена организација (WHO) издаде посебно предупредување за болест која беше наречена „болест Х“ (икс). Во нивниот извештај за 2018 година беа претставени болести кои можат да предизвикаат светска епидемија. Покрај ебола,… Read more »

Научниците работат на вакцина против зависност од наркотици

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во САД секој ден умираат по 115 луѓе како последица на предозираност со разни лекови. За големиот број смртни случаи исто така придонесува и фактот што лекарите често им препишуваат на пациентите лекови за олеснување на болката. Многу луѓе ги земаат легално, па бргу стануваат зависни од нив. Зависноста од дрога е исклучително тешка да… Read more »

Какво ѓубре оставија луѓето на Месечината?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Забрзаното напредување на науката може да го стави човештвото во ситуација во која луѓето ќе можат да си купат живеалишта на Месечината. Но, неодговорноста на човечкиот род резултираше во оставање зад себе преку 180 тони ѓубре, иако Месечината е посетена само 12 пати досега. Човечките екипажи кои ја имаат посетено Месечината имаат оставено зад себе… Read more »

Кинеските научници клонираа мајмуни

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Науката се доближува до можноста да се клонираат луѓе. Кинески научници по повеќегодишна работа успеаја успешно да ги клонираат првите примати. Двете мајмунчиња ќе се користат за медицински експерименти. Двата идентични мајмуни се првите примати кои се родени со користење на истата техника со која беше продуцирана и овцата Доли пред речиси 20 години. Жонг… Read more »

Зошто падна снег во Сахара? Научниците имаат два одговори!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Пред само неколку дена, несекојдневните временски услови донесоа снег во најтоплата пустина во светот, Сахара. Трет пат на таа локација паѓа снег во изминатите 37 години, прв пат забележан во 1979 година, а втор пат во 2016. Тоа коинцидираше со други примери за екстремно време низ планетата – од непостоење зима кај нас, преку најстудената… Read more »

10 бизарни откритија кои науката не може да ги објасни

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Научниците честопати се изненадени додека откриваат нови изуми или мистерии, мачејќи се да најдат логика некаде каде што се чини дека ја нема. Но, за некои пронајдоци навистина е отсутна логиката и не можат да се објаснат од модерната наука, барем не за сега… Еве ја листата на 10 најбизарни откритија кои науката не може… Read more »

Дали светлечките билки се осветлувањето на иднината?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Научниците од МИТ се обидуваат да ја намалат човековата зависност од вештачка светлина, нудејќи нови решенија кои изгледаат како да се дел од сценарио на научно-фантастични филмови. Едно од таквите решенија се билките кои светат во мрак. Биоилуминисценцијата како феномен на создавање светлина од страна на живи организми отсекогаш била фасцинантна, но често се наоѓа… Read more »

Научниците: Еволуцијата на човекот е завршена

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Француските научници дошле до неодлучен заклучок: човекот, како и секој вид, има своја граница. И луѓето внимателно ја допреа оваа граница. Ова ја покажува анализата на човековиот развој во последните 120 години. Според научниците во последниве векови, човештвото покажало постојан напредок. Подобрена е медицината, хигиената, исхраната и условите за живот. Така, секоја следна генерација живее… Read more »

Откриена монструозна црна дупка од раниот универзум

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Астрономите пронајдоа редок феномен на нашата вселена : Црна дупка која не била  меѓу познатите досега, соопшти американската вселенска агенција NASA. Отворената црна дупка има маса што е 800 милиони пати поголема од нашето Сонце  и монструозна големина за својата рана возраст. “Оваа црна дупка е многу поголема отколку што очекувавме, со оглед на тоа што е 690 милиони… Read more »

Научници креираа нов жив организам со помош на синтетичка ДНК

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Американски научници направија голем чекор кон креирањето на вештачки живот со тоа што креираа сосем нов, жив организам кој е составен од комбинација на природна и вештачка ДНК. Истражувањето кое го спроведоа научниците беше објавено во магазинот Nature. Овие научници креираа жив организам кој е способен самиот да креира синтетички протеин. Со овој напредок, научниците отидоа… Read more »