10 непознати факти за луѓето со кафеави очи

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Шареницата е обоениот дел од окото кој ја окружува зеницата, а уникатна е како и отпечатокот на прстот. Пигментот наречен меланин е одговорен за бојата на очите. Различните гени одлучуваат за количината на меланин во очите и од таа количина зависи бојата на очите. Луѓето со кафеави очи имаат најголема количина на меланин. Докажано е дека… Read more »

Наскоро ласерски ќе може да се менува бојата на очите

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ако посакувате очите да ви бидат во поинаква боја, повеќе не мора да носите леќи. Можете со едноставен ласерски третман трајно да ја промените бојата на вашите очи. – Под секое браон око се наоѓа сино. Единствена разлика е во тоа што браон окото има тенок слој бигмент кој го прекрива синото, вели др. Грег… Read more »

Берберот што ти ги ”бричи” очите за подобро да гледаш…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во денешно време доколку имате проблеми со видот, обично одите на доктор, ви репишуваат капки или лекови, си заминувате и тоа е тоа во главно. Затоа замислете колку би било чудно да отидете во вашата локална берберница за да ви го средат проблемот. Всушност, не мора да замислувате, бидејќи можете да го погледнете тоа како… Read more »

10 докажани начини како да си го подобрите видот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Основен принцип на медицината е дека ако не користите одредени мускули, тие стануваат послаби. Исто како и секој друг мускул, треба да ги вежбате мускулите на вашите очи и да ги чувате во добра состојба. Повелете наш избор од 10 докажани пракси и вежби за да го постигнете ова. 1. Избегнувајте ги преоптерувањата на очите… Read more »

Како бебињата го развиваат видот и кога почнуваат да гледаат?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога ќе дојде на свет бебето всушност се уште не гледа речиси ништо, ниту бои, ниту форми, само нејасни силуети. Од таа причина тие повеќе се потпираат на сетилото на мирис и слух, иако познато е дека бебињата почнуваат да го развиваат својот вид уште во матката, каде бебето гледа, ги шири и ги затвора… Read more »