Од парламентот на Велика Британија пристапиле по грешка до порно сајтови. 24.000 пати!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Британските парламентарци и останатите вработени во британскиот парламент на секои 9 минути имале обид да гледаат порно на своето работно место, покажуваат новите бројки од тамошниот законодавен дом. Нивната верзија е дека ова не било намерно. Последниве 4 месеци од интернет адресите на британскиот парламент доаѓаат 24.000 обиди да се пристапи до порнографија. На разочарување… Read more »

Изгледно сценарио за излез

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако државата е заробена, а институциите не работат – мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна. Постоел тогаш окупатор и туѓо државно уредување. Прогресивните сили и народите во тоа време решиле да прават држава Југославија со АВНОЈ и ја направиле во Јајце во 1943, како… Read more »

Пратеници или дрдорливи тетки

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Истрчувањето на Богоевски од говорницата во Парламентот да фрла ,,огнени стрели,, кон лидерот на ДПМНЕ дека премногу го користел мобилниот телефон при што направил сметка од 3.000 евра, се чини, во овој миг е дегутантно и крајно непродуктивно. Та дури смешно. Како да излегува од рамката на перцепцијата за претпоставената парламентарна зрелост. Да се троши… Read more »

Мажино не е за маженица

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дами и господа од ВМРО-ДПМНЕ! Додека си ги читате однапред напишаните говори, додека си реплицирате секој секому, со што од себе правите будали и додека од петни жили се трудите да го одложите неминовното (вашето одење во опозиција), должна сум да ве потсетам на неколку работи. Прво, во декември 2012 година ви се побуни опозицијата… Read more »

Мнозинство

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Победничката партија ВМРО-ДПМНЕ се огласи со став дека за нив е неприфатлива платформата на албанските политички партии што било причина да не се формира влада со ДУИ од страна на мандаторот Никола Груевски во законскиот рок до 29 јануари. Според ВМРО-ДПМНЕ единствен излез од состојбата е  одржување на нови парламентарни избори. Секое друго решение ќе… Read more »

Улицата и Парламентот – можат ли еден без друг?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Повеќе од очигледно е дека во Македонија историјата се повторува и тоа неколку пати. Истиот филм го гледаме веќе неколку пати, по вторпат, по третпат и пак некако политичките режисери успеваат да ни го подметнат скоро па истото сценарио. Ништо ново на Јужниот дел од Балканот. #Евенапример: студентите Ѓорчев и Филип Петровски во 97-та година… Read more »

Петтиот човек

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Заложбата за незавиност во медиумите ќе биде неостварен идеал сѐ додека политиката меша раце во оваа област. Непартиската контрола на оваа значајна општествена дејност мора во најскоро време да биде воспоставена. Во изминатиот период од повеќе од една година, четирите партии-потписнички на т.н. Пржинските договори најголемо внимание посветија на медиумската сфера. Бројни препукувања беа присутни… Read more »

Ниту една одлука без нас

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Според членот 1 од Уставот на Република Македонија: Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава. Суверенитетот на Република Македонија е неделив, неотуѓив и непренослив. Според членот 2 од Уставот: Во Република Македонија суверенитетот произлегува од граѓаните и им припаѓа на граѓаните. Граѓаните на Република Македонија власта ја остваруваат преку демократски избрани претставници, по… Read more »

Дали Груевски може да ни се повтори?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Поразот на здравиот разум и агонијата на животот кои ни се случуваат последниве десетина години, кај многумина го поставуваат прашањето дали сето ова можело да се предвиди, па и да се спречи!? Барањето одговор како си го дозволивме ова, консеквентно води и до ново прашање дали истото може пак да ни се повтори. Во медицината,… Read more »

Кој се плаши од 5ти Јуни?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Го пишувам ова во очи на денот кога ќе дознаеме дали ќе има или ќе нема да има избори на 5ти јуни. Ако се распушти законодавниот дом, извесно е дека нема враќање назад. Не дека нешто ми е жал за овој состав на послушници кои, посебно во отсуство на опозицијата, допуштија една планина погубни закони… Read more »

Не си играјте со оган, немате доволно сендвичи!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Не сум човек што се заканува, бидејќи сметам дека тоа е акт на насилство. Сепак, последните случувања во македонскиот Парламент во кој, само една недела пред неговото распуштање, на дневен ред експресно ги постави измените на Законот за кривична постапка (ЗКП), во мене распламтија силен гнев. Според веќе утврденото сценарио, истиот ден кога Специјалното јавно… Read more »

На Македонија пред се, и се потребни кредибилни политичари

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Министрите и дополнителните министри од СДСМ, кои условно, со услов, условувајќи (можете слободно – со уцена, уценувајќи, да читате) влегоа во Владата, сега даваат условни оставки, условувајќи, уценувајќи да не се распушти Собранието. И тоа не е се, секако, тие се како топ-шоп шема: Нема да поддржат ниту иницијатива во која ќе има утврден датум… Read more »