ВИДЕО: Најопасниот пат во светот се наоѓа на Хималаите на висина од над 3.500 метри и без заштитна ограда

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Зојила е планински превој на Хималаите, долг девет километри, и е дел од индискиот државен автопат 1Д. На некои делови, патот се издигнува до 3.528 метри надморска височина и претставува врска помеѓу регионот Ладак и долината Кашмир. Истовремено, станува збор за еден од најопасните патишта во светот, каде што секоја година животот го губат десетици… Read more »

Во Шведска пуштен пат за напојување на електрични автомобили

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во Шведска е пуштена во употреба првата дестинација, на која може да го управувате вашиот електромобил, а при тоа да се наполнат неговите батерии. Делницата се наоѓа помеѓу Стокхолм и Арланд. Компанијата ERoadArlanda, која е одговорна за изработка и одржување на овој пат, поставува делови со должина од 50 метри, интегрирани во контактни шини. Приклучокот… Read more »

Украл 800 метри пат, го исекол, па го продал за 640 евра!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Кинез од покраината Јангсу украл 800 метри бетон од локалниот автопат, па го продал на градежна фирма за 5.000 јуани (640 евра), јавуваат локалните медиуми. Крадецот, меѓутоа, немал среќа, оти локалните жители веднаш го пријавиле исчезнувањето на автопатот в полиција. Селаните всушност мислеле дека автопатот се реновира, но полицијата утврдила дека нештата стојат поинаку. Инвентивниот „итрец“… Read more »

Како да го пропатувате светот со скоро ич пари

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Многу луѓе сонуваат да го пропатуваат светот, ама сите го имаат истиот изговор – немање пари. Томислав Перко, 29 години е патеписец од Хрватска, кој го прави токму тоа, го пропатува светот со скоро ич пари, ви ги пренесува своите искуства како е тоа можно и како можете, ако навистина сакате…   (27) Тим ЗА… Read more »

Патешествие

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

                Казна ил награда, светлост ил темнина, бол или радост, два краја на една димензија. Очи гладни за убаво, душа жедна за восхит, скришни погледи и восхитувачко напојување. Бегаш ли од себе, бегаш од животот, ако бегаш од него зошто суштествуваш? Постоиш ти, постојат и тие, секој за… Read more »

Добредојдовте во Албанија, тхе М&М земја

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Откако ги напраивме држави б’лгарчета и малагите, на ред ни е Албанија. Слушнавме дека Саранда била Мека и Медина за класичниот Македонец, па решивме да ја проораме. Првото прашање беше агенција или сопствена режија. Бидејќи агенциите безброј пати наназад се покажале како платинско промашување, се одлучивме за опцијата под б). Мери со шублерот на картата,… Read more »

Да речеме дека шибате за Тасос. Еве што треба да знаете…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Важни информации ако одите за Тасос Патување 1. Влегувате во Грција 2. Се исклучувате за накај Солун 3. Го следите патот за накај Кавала (значи само патната сигнализација, не ви треба GPS уред) 4. Откако ќе поминете покрај Кавала, возете уште неколку километри, потоа на десна страна има знак за накај аеродром и за накај… Read more »