Јагоди и спанаќ шампиони по пестициди

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Јагодите трета година по ред се на прво место на листата Дванесетмината валкани, во просек со траги од 10 пестициди по примерок. Рекордер меѓу јагодите бил примерок со траги од 22 различни пестициди. На второ место на листата е спанаќот, а по него следуваат: нектарини, јаболка, грозје, праски, цреши, круши, патлиџани, целер, компир и бабури…. Read more »

Како да отстраните што повеќе пестициди од намирниците?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Денеска е многу тешко да се најде непрскано овошје и зеленчук, но има неколку едноставни трикови со кои можете да отстраните поголем дел од пестицидите со кои се прскаат намирниците Повеќето намирници што ги купуваме се прскани и полни со пестициди, и е навистина ретко (а за многумина и скапо) органското овошје и зеленчук кои… Read more »