Како би изгледал животот на Земјата ако таа навистина беше рамна?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Идејата за рамна Земја навистина се прослави овој период. Денес многу познати личности, како и цели групи луѓе навистина веруваат дека Земјата е рамна. Иако идејата е смешна, навистина ве тера да размислите како би изгледал нашиот живот ако ова беше вистина. Научниците се обиделе да дадат неколку одговори. 1. Гравитацијата постојано ќе ве влече… Read more »

Зошто сѐ уште не можеме да праќаме луѓе на Марс?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Постојат три основни проблеми поради кои засега не можеме да праќаме луѓе на Марс, а научниците предупредуваат дека не треба ниту да пробаме да пратиме екипаж на такво патување додека не се решат проблемите. Трите главни проблеми се: недостатокот на квалитетни ракети кои можат да издржат повеќе летови, појавата на депресија кај луѓето кои би… Read more »

Откриена нова планета која е подобра од нашата, а можеби и населена

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Научниците откриле уште една планета, која ја нарекоа „K2-18b“, а веруваат дека на неа е возможен живот. Планетата е поголема од Земјата е оддалечена е од нас 111 светлосни години, а се наоѓа во соѕвездието Лав. Таа кружи околу ѕвездата која „црвено џуџе“ и тоа во „Голдилокс зоната“ (зона која не е ниту преблиску, ниту… Read more »

15 чудни работи за Земјата кои најверојатно не ги знаете

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Еден поглед околу Земјата и можеме брзо да сфатиме колку е сложена и добро дизајнирана оваа планета. Не само во нејзината оддалеченост од Сонцето, туку и во тоа што има совршени услови за размножување на човечкиот и животинскиот свет. Ако можеме да зумираме ќе видиме дека сме само дамка во огромното пространство на универзумот. Научивме… Read more »

Зошто нема да отидеме на Марс

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Поентата е следна: ако неможеме да ја одржуваме Земјата како погодно место за живот, тогаш неможеме да направиме погодна атмосфера и место за живот од мртва планета како Марс и да ја одржуваме. Ерго, ќе немаме каде да одиме. Значи, мораме да почнеме вистински да се грижиме за Земјата, но никој од нас не го… Read more »

Што ако Земјата престане да се врти?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Еве да речеме дека Миленко не е во право и земјата е округла и се врти… Како што си знаевме до сега де… Што ако престане да се врти, хипотетички да напраиме муабет, иако нема потреба да се секирате јер таа е рамна, ама да речеме… (181) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0%… Read more »

Свести се, човеку!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Еј,човеку! Земјата ја убиваш ти. Полека, но сигурно. Не чувствуваш ли на својата снага колку вината ти отежнува ден по ден?Нели си свесен за твоите траги? Каде и да одиш, чекорите ти оставаат стапалки од гној, крв и мрша. По твоите мувлосани обувки, километри во бунило изодени, се насобрале безредија од секаде. Зошто не одбираше… Read more »