Племето од камено време кое живее на забранет остров кој не смеете да го посетите…

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Таму некаде постои племе, ако може така да се нарече или подобро кажано на еден остров како во капсула биле затворени овие домородци кои немале никаков контакт со модерниот човек уште од Ное. Денес, знаеме дека се таму, ама не смееме да стапнеме таму зошто голема е веројатноста дека под А) Ќе те нападнат, а… Read more »

Последниот од неговото племе, најосамениот човек во Амазонија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во новата историја, јазикот Таширо имале можност да го слушнат само неколку луѓе. Причината за тоа е бидејќи Амадео Гарсија е последниот човек кој го користи овој јазик. Новинарите од Њујорк патувале до самиот крај на реката Амазон, во срцето на Перу, само за да го прашаат Амадео како е можно еден јазик така лесно… Read more »

Индиското езеро кое крие мрачна тајна

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

На 5.029 метри надморска височина на Хималаите, во Индија, се наоѓа езерото Рупканд кое поради непристапноста било откриено пред околу 70 години. Ова глечерско езеро во поголемиот дел од годината е смрзнато, а во остатокот водата се повлекува и открива над 500 човечки костури на кои долго време не им беше познато потеклото. Оттогаш, антрополозите… Read more »

Мијачки бајрак

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Мијаците како племе отсекогаш настојувале да ги задржат карактеристиките Мијаците како племе отсекогаш настојувале да ги задржат карактеристиките по кои ќе бидат препознатливи. Една од нив е и поседувањето на мијачкиот бајрак. Српскиот учен д-р Цвииќ запишал дека ниту едно друго население нема толку голема гордост и стремеж за самостојност како Мијаците. Мијакот отсекогаш се… Read more »