Поради грешка на Фејсбук приватните објави на 14 милиони корисници станале јавни

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Софтверска грешка, која била активна една недела во мај, веројатно била причината што некои приватни пораки станале јавни, објави Фејсбук. Компанијата верува дека со овој проблем биле зафатени околу 14 милиони корисници во периодот од 18 до 27 мај. Објавите на корисниците на социјалната мрежа вообичаено се презентираат според однапред определени уредувања за приватноста, сепак… Read more »

Фејсбук призна дека споделувал податоци со кинески компании

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Информацијата предизвика нова загриженост во врска со користењето на приватните информации на корисниците. Фејсбук призна дека имал договор за размена на податоци со четири кинески технолошки компании меѓу кои и една, која од страна на американската разузнавачка заедница, се смета како закана за националната безбедност. Информацијата предизвика нова загриженост во врска со користењето на приватните… Read more »

Големо Ууууппсс – Австралиската Комонвелт Банка изгуби податоци од 20 милиони сметки

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Комонвелт банката од Австралија призна дека изгуби банкарски податоци на скоро 20 милиони луѓе, пишува BBC. Имиња, адреси, броеви на сметки и изјави што требаа да бидат уништени од подизведувач во 2016 беа зачувани на 2 магнетни ленти. Иако оттаму не добија доказ дека лентите всушност биле уништени, банката не им кажа на клиентите дека… Read more »

Facebook воведува регулација на податоците во Европа

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Facebook почна да се придржува кон новите барања за заштита на личните податоци во Европа. Откако ќе го стори тоа, тој ќе ги пренесе тие практики и на друго место. Компанијата соопшти дека планира да обезбеди иста заштита за останатите 2 милијарди корисници, пренесе „Блумберг“. Оваа недела корисниците во Европа ќе добијат известувања за некои… Read more »

Закерберг: Ги украдоа и моите податоци

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Како што беше очекувано, Закерберг вчера презеде одговорност за што се случи на социјалната мрежа поврзано со американските избори од 2016-та година, скандалот Кембриџ Аналитика, и украдените податоци на 87 милиони корисници. Беше испрашуван 5 часа, од 44 сенатори, демократи и републиканци, нешто што денес продолжува на Капитол Хил, во Домот на пратениците. „Дали ќе… Read more »

ЕУ му даде рок на Фејсбук да одговори за безбедноста на податоците

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Еврокомесарката за правда Вера Јоурова му даде на Фејсбук рок од две недели да одговори на нејзиното писмо испратено вчера до главниот операциски директор на компанијата Шерил Сандберг, објави МИА. Јоурова во писмото бара да дознае дали личните податоци на граѓаните на ЕУ се загрозени од скандалот со „Кембриџ Аналитика“ и доколку тоа е случај,… Read more »

Facebook се најде пред белгискиот суд поради некоректно прибирање информации

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Facebook не е ниту првата, ниту последна компанија која прибира информации со цел полесно да таргетира одредена група корисници. Дека тие особено масовно се служат со оваа алатка е општо познат факт и генерално корисниците немаат премногу против. Меѓутоа, судот во Белгија не мисли така. Имено, тие имаат пресудено дека компанијата ги злоупотребува овие механизми,… Read more »

Се знае каква порнографија сакаме

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Преку телефони, таблети, компјутери и телевизори, со шифри и со финти за да не може да дознае некој друг што и како сте гледале. Можете и да го користите прозорецот за инкогнито во пребарувачите и да ја исчистите историјата на сурфање, ама податоците за тоа каков вид на порно гледате не ги бришете. Во 2016… Read more »

Историски податоци за Дебар Маало

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

На десната страна на реката Вардар се наоѓало Дебар маало. Тоа е пример на маало населено од  прогонети Македонци од делови на Западна Македонија кои со сила биле раселени и своето ново место на живеење го нарекле според името на етнографскиот предел од каде што дошле. Местото каде што било лоцирано ова маало било едно… Read more »