Трамп ќе си продолжи како што си знае

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Првата година од мандатот на Трамповата администрација помина релативно подносливо. Меѓутоа, место за оптимизам за 2018 – нема. Не беше толку лошо како што се очекуваше: за еден американски претседател кој во текот на кампањата постојано беше споредуван со автократски владетели од минатото и сегашноста, вакво резиме од првата година на функцијата може да се… Read more »

За круната што и паѓа на Ангела Меркел

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Побарајте од Европеец да ви покаже за силно и стабилно лидерство и до оваа недела тој ќе го посочеше прстот во Германија. Земја која е горда на својата поствоена историја за политичка стабилност и внимателно градење консензус. Се додека, Ангела Меркел ја доби непосакуваната чест да стане првиот германски канцелар од Втората светска војна што… Read more »

Како полу-образована техничка елита не доведе до работ на хаосот?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Една од најголемите загатки во врска со нашата актуелна ситуација со лажните вести и претворањето на социјалните медиуми во сериозно оружје е зошто луѓето што ја изградиле оваа технологија се толку изненадени од она што се случува. Прв пример е секако основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, чие политичко образование неодамна го опишав. Но, тој не… Read more »

Никој повеќе не знае каде е Британија

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Многу Британци денес ја гледаат својата земја како храбар галеон, развеани знамиња, топовите распалуваат, разбојни труби се слушаат. На тој начин, добродушниот министер за надворешни работи на земјата, Борис Џонсон, сака да го опише тоа. Но, Британија е сега само брод со скромна големина на глобалниот океан. Откако гласаа за напуштање на Европската унија, таа… Read more »

Вистината е поголема и од светлината, но кој може и сака да ја види

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Појавата на ВМРО-ДПМНЕ во Македонија значеше пад на режимот во Југославија, продолжување на патот на нашите претци, на македонските дејци кои се стремеле кон крајната цел – независна, самостојна и суверена Република Македонија. Во 90-тите покрај ВМРО-ДПМНЕ, во Македонија се појавиле и други партии кои биле југоносталгични и кои не пројавувале некоја посебна желба за… Read more »

Контрола на хаос синдромот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во Америка најголемиот страв постои од т.н. ”Хаос синдром“ кој е оценет како  хроничен пад во капацитетот на политичкиот систем за самоорганизација поткопано со корупција. Тоа започнува со слабеење на институциите и политичките партии, политичарите во кариерата и лидерите, парламентот или сенатот, конгресот и комисиите на Конгресот – кои историски ги држат политичарите да бидат… Read more »

Кризата на демократијата

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога народот вели да се насочиме кон: Русија , задолженоста на државата вели, кон: ЕУ и САД. Демократијата е во криза, парализирана е, дисфункционална, заробена во канџите на новонастанатите радикали, на авторитарните популисти и на антидемократски настроените лидери, за кои демократијата претставува пречка за остварување на нивните блесави идеи. Парламентарната демократија полека доживува колапс. Изборите… Read more »

Македонија на чекор до нова влада?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Политичката состојба во Република Македонија од осамостојувањето до денеска, не била посложена! Oткако спикерот на стариот собраниски состав, Трајко Велјаноски одлучи да ја свика, утре треба да се одржи координација на пратениците чии мандати се верификувани, со цел – продолжение на конститутивната седница. Во исто време, се очекува еврокомесарот Јоханес Хан, да ја релаксира тензичната… Read more »

За кредибилитетот на политичарите

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Од перцепцијата за моралната градба на политичарот создадена кај граѓаните произлегува неговиот кредибилитет. Нарушениот кредибилитет не може да се реставрира од пресумпцијата за невиност на обвинетиот политичар. Навистина, секој обвинет се смета за невин сè до носењето правосилна осудителна судска пресуда, но, неговиот кредибилитет ќе биде намален, од моментот на обвинување сè до правосилна пресуда… Read more »

И по Тито, Тито!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ви пишувам оти деновиве ме засегнаа изјавите на наши граѓани на еден ТВ медиум каде течеше анкета (јавување по телефон) со прашање на денот: „Дали ни се потребни работни акции?“ И слушам народ се јавува, се тепа за да добие линија, да каже секој нешто убаво за темава. И наеднаш во глава ми идат стари… Read more »

Неосновано заплашување со тезата за федерализација

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Еден од најголемите адути на партиите за добивање гласови е играњето со стравот од другите. А еден од начините како тоа интензивно се прави во предизборието во Македонија е заплашувањето на македонското население со федерализација на Македонија која демек сакат да ја прават Албанците, во соработка со надворешните непријатели на Македонија (т.е. САД, ЕУ, и… Read more »