За корените на полскиот пркос во ЕУ

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

ЕУ против Полска ја активираше нуклеарната опција, опција која беше воспоставена со надеж дека самиот нејзин драконски карактер ќе ги одврати однесувањата кои би ја провоцирале. Европа смета дека полските власти на недопустив начин сaкаат да го седнат судството во скут, а полските десничари возвраќаат: Кое судство, она комуњарите? За прв пат од постоењето на… Read more »

50 години во брак? Полска ви дава медал!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Нема многу земји/нации што доделуваат медал за долг брачен живот, но Полска е баш таква. Медалот е воведен од полскиот парламент во февруари 1960-та. Се доделува на парови кои се во брак барем 50 години. Единствениот друг услов е парот да има барем едно дете, било „свое“ или посвоено. Брачните партнери, еден по еден, пристапуваат на… Read more »

Зошто нео-фашистите имаат голем изблик во Полска

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Како во секоја земја во Европа, исто и во Соединетите Американски Држави – Полска веќе долго време има екстремно десна, неофашистичка маргина. Но, за времето на две и пол децении што следеа по падот на комунизмот во Полска, полските неофашисти никогаш не беа доволно бројни за да бидат сфатени сериозно. Дури и кога почнуваа пред… Read more »

Падот на Варшава

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Орбан не е интересен. Муниција се помалку, ни два брана бегалци веќе не се интересна тема. Денес Европа не постои. Идентитетски осакатена, старата Европа сепак се враќа преку духот на новите Виктатори. Причина? Старата добра европска незаинтересираност. Полска после растот кој го генерираше со години, далеку над европскиот, a oособено бакланскиот, просек, а со тоа… Read more »

Додека перспективите на жените во Полска се црни, ние подзаспани и подзаборавени жени во Македонија, да се потсетиме на сопствените црнила

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Деновиве Полјакињите се завиени во црно и така го изразуваат нивното незадоволство и несогласување со новиот уназадувачки предлог-закон на тамошната владејачка десница за целосна забрана на абортусот во Полска. И додека перспективите на жените во Полска се црни, можеби ние подзаспани и подзаборавени жени во Македонија треба да се потсетиме на сопствените црнила. Штетните резултати… Read more »

Македонското сценарио

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Набљудувајќи ги деновиве случувањата во Полска имам ретка прилика да ги видам сите детали од тајниот прирачник за покорување на народите. Дејствијата кои се покажаа успешни во Македонија сега се применуваат за соборување на легално избраната влада на ПиС која во парламентот има абсолутно мнозинство. Веднаш нека биде јасно дека владата ќе падне затоа што… Read more »

Ми се свиѓа оваа резервираност

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако треба ја да одберам кој период од годината ми е најомилен, тогаш тоа дефинитивно е втората половина од Јануари кога вообичаено се одржуваат светските и европските првенства во РАКОМЕТ. Овој Јануари станува збор за ЕВРОПСКО првенство, кое се оддржува во Поска, а Македонија е во ТЕШКАТА група А заедно со АПСОЛУТНИОТ шампион Франција, ДОМАЌИНОТ… Read more »

Когнитивна дисонанца

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Идеата за федерализација на Македонија е дел од планот за разнебитување на Европа и на европските народи. Голема несреќа е што некогаш државотворниот СДСМ е избран за улогата рушител за што му е инсталирано сегашното раководство а исто така лошо е што ВМРО-ДПМНЕ кој од Македонците доби мандат за развој на државата, не за растур,… Read more »