Владеење на право

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Во неколку наврати со мои блиски имаме разговарано на темата која се повеќе е дел од нашето секојдневие. Наши другари, другарки се самоорганизираат за постигнување на одредена за нив разбирлива и јасна цел. Заштита на права на животни, ЛГБТ заедница, загадување на воздух, рудници, патеки за велосипеди, сообраќајна култура итн. Овие интересни групи преставуваат многу… Read more »

Последна битка за владеење на правото

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Владеењето на правото е воспоставено како темелна вредност на Утавот на РМ. Како такво тоа треба постојано да се негува и надоградува. Секое било какво мешање со други концепти и политики само доведува до уште поголема забуна во општеството. Изминативе месеци сме сведоци на сѐ поголем обем на активности од правната сфера. Било тоа да… Read more »

П против П (партија против право)

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Продолжуваат преговорите на партиските работни групи, се очекува договор Со надежи за договор, продолжуваат преговорите во Пржино Почнаa партиските преговори во Пржино Партиите почнаа нова рунда од преговорите за излез од кризата А јас пак гледам како Македонија за уште неколку чекори се оддалечува од стандардите на современата демократија и владеењето на правото. Најлошо е… Read more »

Слободата нема цена!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Луѓето коишто протестираат на улиците барајќи правда и суд за криминалците, се луѓе кои носат промени. Нив никој повеќе нема да може да ги лаже, да им наредува, да ги манипулира да ги купува. Тие точно знаат кои се, каде и зошто се, и што сакаат. Тие, пред се, го штитат личниот интегритет и личната… Read more »

Зошто правосудството го попречува владеењето на правото?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Политичкото влијание на ВМРО-ДПМНЕ е главниот проблем што ја ограничува независноста на правосудството во Македонија. Судскиот совет и Советот на јавни обвинители се посреден инструмент преку кој се спроведува политичката контрола. За да се избегне зависноста од владејачка партија, правосудството треба повеќе да се потпре на своите капацитети, да ја зголеми транспарентноста и да започне… Read more »