Саудискиот принц не прашува за цена, закупил 285 соби за гости во Лос Анџелес

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Престолонаследникот на Саудиска Арабија Мохамед бин Салман уште еднаш потврди дека не прашува за цена. Тој и неговата придружба резервирале цел хотел со пет ѕвезди „Four seasons“ во Лос Анџелес, каде ќе престојуваат три ноќи. Собите во овој хотел чинат околу 625 долари за ноќ, а вкупно ги има 285. Претседателските апартмани можат да чинат… Read more »

32-годишниот принц кој ја ”преврте” Саудиска Арабија

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Мохамед бин Салам беше промовиран како Саудиски крал од Јуни 2017. Од тогаш па наваму, брзо ја консолидираше моќта и ја понесе Саудиска Арабија кон прогресивни реформи, како што се давањето право на жените да гласаат и да возат. Ги откри и плановите за приватизирање на одредени сегменти од економијата со цел да ја намали… Read more »

Ако Саудиска Арабија се реформира, што ќе се случи со исламистите?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Пред извесно време, алжирски карикатурист познат како Ле Хиц ја сумираше ситуацијата во Саудиска Арабија со неколку сурови удари на своето пенкало: Во цртежот, саудискиот крал ја објавува својата решеност да се бори против тероризмот, насочувајќи го својот пиштол главата. Целиот саудиски парадокс беше сумиран во таа карикатура: Земјата произведува, спонзорира, засолнува и го храни… Read more »