Поради грешка на Фејсбук приватните објави на 14 милиони корисници станале јавни

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Софтверска грешка, која била активна една недела во мај, веројатно била причината што некои приватни пораки станале јавни, објави Фејсбук. Компанијата верува дека со овој проблем биле зафатени околу 14 милиони корисници во периодот од 18 до 27 мај. Објавите на корисниците на социјалната мрежа вообичаено се презентираат според однапред определени уредувања за приватноста, сепак… Read more »

Фејсбук расте и покрај сите проблеми и скандали

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во изминатото тримесечје „Фејсбук“ оствари приходи од околу 12 милијарди долари, што е за 49 отсто повеќе отколку пред една година, а со оглед на тоа дека се зголеми и добивката на најголемата социјална мрежа во светот, се чини дека скандалот со недозволеното користење на податоците на корисниците засега воопшто не ѝ наштетил. Според новообјавените… Read more »

Некој не е наш! Гугл тивко ве снима, ама има лек!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Иако ова можеби не е изненадување за повеќето од вас, тоа е нешто што цело време се случува околу нас, и веднаш под нашите носеви: Google тивко снима сè што правиме, од разговорите што ги имаме по телефон до текстовите и видеата што ги испраќаме и креираме преку веб камери и телефоните. Како да тоа… Read more »

Смартфонот и човековите права

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Смартфонот кој го користите рефлектира многу повеќе од само вашиот вкус… може да одреди и колку вашите податоци и конумикации се следени. Експертот за заштита на податоците Кристофер Согоиан детално ја објаснува разликата помеѓу енкриптираните ајфони и сите други кои користат андроид оперативни системи посочувајќи да обрнуваме повеќе внимание на растечката поделба на луѓето според… Read more »

Едвард Сноуден – како да си го земеме интернетот во наши раце

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Се појавува човекот на екран – не е таму во живо нормално, една невидена збрка им направи на Јенките ширум светот. Како и да е, Сноуден збори за следењето и интернет слободата. Правото да складираш приватни податоци итн итн. Погледнете… (134) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено