За корените на полскиот пркос во ЕУ

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

ЕУ против Полска ја активираше нуклеарната опција, опција која беше воспоставена со надеж дека самиот нејзин драконски карактер ќе ги одврати однесувањата кои би ја провоцирале. Европа смета дека полските власти на недопустив начин сaкаат да го седнат судството во скут, а полските десничари возвраќаат: Кое судство, она комуњарите? За прв пат од постоењето на… Read more »

Берлин го реши сообраќајниот метеж и проблемот со отпадот, сега веќе гради за 2030 година…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Градските татковци на Берлин си поставија цел до 2030 година градот да стане еден од најиновативните метрополи во светот. Како што ги дал господ, засукале они веќе ракавите и се фатиле за работа. За возачите имаат воведено мобилни апликации кои им помогаат во изнаоѓање на паркинг простор или им нудат избор за најбрз пат до… Read more »

Од нечистиот клима-уред демне легионерска болест

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ако клима-уредот редовно не го одржувате и не го чистите, ризикувате инфекција со бактеријата Legionella pneumophilla, која предизвикува легионерска болест. Таа бактерија предизвикува тешко воспаление на белите дробови, а може да биде и смртоносна. Посебно ѝ се подложни луѓето со ослабен имунитет, хроничните болни, пушачите и алкохоличарите. Се пренесува со вдишување на ситните капки од… Read more »

Влада на “победник со победник“

Posted by & filed under ПО ДОМА.

На средбата со амбасадорката на ОБСЕ, на прашањето ако СДСМ формира влада дали ќе биде прифатлива за ВМРО-ДПМНЕ, беше одговорено дека  секоја партија што носи одлука за формирање коалиција без партијата која добила најмногу гласови и најголема поддршка од народот на изборите, треба да знае дека во исто време носи одлука да се соочува со… Read more »

Apres moi deluge

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Сите веруваме дека избори на 11 декември ќе има, па партиите само што не ја почнале предизборната кампања. Поентата ми е што ќе понудат партиите за да бидат избрани од гласачите на изборите, доколку во Македонија изборните програми одлучуваат гласачите да изберат своја опција. Интересно е што ќе понуди позиционата партија ВМРО-ДПМНЕ или поточно нејзиниот… Read more »

Од што се плашат

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Генерализирајќи преку примерот на локалната власт, каде битисуваме ние Прилепчани и преку локалната патриот-политика на преродбеничките носители на јавни функции, кога станува збор за промовирање и реализација на проекти, напредок и подобрување на животен стандард на граѓаните, изминатава декада ни помина во целосно отсуство на дебата помеѓу политичките опоненти, па наместо конфронтирање, реален натпревар на… Read more »

Муабет: Како фрустрацијата може да не направи покреативни?

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Предизвиците и проблемите може да ви засметаат во вашиот креативен процес… или може да ве направат покреативни од било кога. Во изненадувачки муабет за приказната која стои позади најдобро продаваниот соло пиано албум на сите времиња, Тим Харфорд може и да ве убеди за предностите кои ги имате ако морате да работите со малку хаос… Read more »