Маката на докторите од Квебек кои протестираат поради покачување на нивните плати

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Над 500 доктори-специјалисти од канадската провинција Квебек, како и над 150 студенти по медицина, бараат властите да го повлечат најавеното зголемување на нивните плати и парите да ги потрошат на подобрување на условите за пациентите и ресурси за медицинскиот персонал. „Единствената работа која е имуна на намалувања се нашите плати“, се наведува во отвореното писмо на организацијата… Read more »

Протестите во Иран и влијанието врз борбата за превласт на Блискиот Исток

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Според експертите, продолжувањето на антивладините демонстрации, може да има далекусежни последици, не само за Иран, туку и за целиот регион „Дел од мене чувствува надеж“, рече Араш Азизи, научен соработник од Универзитетот на Њујорк, далеку од неговиот дом во Иран. „Гледаме како се крева задушениот народ“. „Но, јас сум повеќе загрижен отколку што имам надеж“,… Read more »