Во септември имало нуклеарен куршлус и радиоактивни облаци над Европа. Некој си молчи…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Облакот од радиоактивното загадување над Европа во последниве неколку недели покажува дека имало несреќа, која се случила во нуклеарна постројка во Русија или Казахстан во последната седмица од септември, изјави францускиот институт за нуклеарна безбедност IRSN. IRSN во четвртокот ја отфрли можноста за несреќа во нуклеарен реактор (Чернобил шема), велејќи дека тоа најверојатно се случило… Read more »

Белешките на Марија Кири сеуште се радиоактивни

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Марија Кири – мајката на модерната физика, почина од апластична анемија – ретка болест која се јавува поради неактивност или оштетување на коскената срцевина. Во нејзиниот случај, беше предизвикана од голема изложеност на радиоактивни елементи – полониум и радиум. Дури и денес, по повеќе од сто години откако таа и нејзиниот сопруг Пјер го открија полониумот (именуван според Полска… Read more »