Случаи во кои ракијата може да се користи како лек

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ракијата на балканските простори се смета за национален пијалак, а приказните за лековитото дејство на овој домашен алкохол се пренесуваат од колено на колено. Со оглед на високиот процент на алкохол што го содржи ракијата, треба да се внимава во колкави количини се пие. Меѓутоа, мала и навремена количина ракија како пијалак или како лосион… Read more »

Не е до карактерот, до ракијата е… Живели!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Да, некои видови алкохоли имаат поголема тенденција да ве направат агресивни. Што значи, не е до карактерот и до “човекот има неубаво пијанство“, туку до брливката е! Студијата објавена во вторникот во BMJ Open сугерира дека изборот на пијалаци што го правиме навистина влијае на тоа како се чувствуваме. Во студијата, истражувачкиот тим, поврзан со… Read more »

Како се печеше пожаранска ракија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Откако паметам за себе, во село Пожаране одсекогаш се негуваше култот кон алхохолот, било да се работи за ракијата или виното- сосема сеедно. Паметам дека луѓето околу мене секој ден пиеја по некоја чашка ракија пред ручек или вечера. Се пиеше кога некој ќе се родеше, се пиеше на крштевки, на свадби се пиеше од… Read more »

Гроздобер – Не е таа брат..

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Не знам зошто стариот и чичко ми, заедно со жени и деца, тие години ’65, ’66 и такодаље, викаа дека одиме на кавадаречки гроздобер, кога од гроздобер памтам само една работа. Одевме со чичко ми од куќа у куќа, од подрум у подрум, за да пробува ракија. На одење зимавме плетени бирлаци па и бинлаци,… Read more »

Чашка ракија за храброст на уставните судии

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дарко Јаневски главниот и одговорен уредник на Дневник во неговата вознесенo исполнителна креативност се обидува по секоја цена да ги охрабри судиите на Уставниот суд на РМ да го поништат донесениот нов Закон за специјален јавен обвинител. Во тој контекст во неговата последна колумна од 18.09.2015 насловена како ,,УЛОГАТА НА РАКИЈАТА ВО РАБОТАТА НА КАТИЦА… Read more »