Конкурс за награда за млади истражувачи за труд од областа на управување со ризици и осигурување

Posted by & filed under ТАБЛА.

Агенција за супервизија на осигурување Република Македонија   К   О   Н   К   У   Р   С за годишна награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија за 2018 година Со цел стимулирање на развојот на научната мисла и изработка на трудови од областа на управување со… Read more »

Трите најголеми опасности од гледање порно филмови

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Гледањето порнографија носи низа здравствени ризици, од физички до психички и емотивни. Веќе подолго време научниците спроведуваат испитувања што во голема мера укажуваат дека освен во случаи кога порнографијата се користи повремено и во умерени „дози“, гледањето порнографски содржини е лошо по вашето здравје и може негативно да се одрази на вашиот сексуален живот. Порно… Read more »

Најнебезбедните држави во светот, проверте ја мапата ако треба да патувате!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Исто како и минатата година, International SOS и Control Risks издадоа мапа што покажува колку се поволни сите земји за туристите и вреди да се разгледа ако планирате патување во 2018 година до место каде што никогаш не сте биле порано. Впрочем, сите сакаме да се вратиме од одмор со сите наши екстремитети на место… Read more »

Бабите и дедовците станаа сериозна закана по здравјето на децата…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Наводно драгите баби и дедовци се потенцијална опасност за здравјето на децата и може да го зголемат ризикот од рак, велат научниците. Логиката позади ова тврдење иде вака: тие ги размазуваат внуците со чоколади и бонбони, ги товат со храна која гои и понекогаш им ги изложуваат нивните млади бели дробови на дим од цигари…… Read more »

Кои се показателите дека јадете премногу сол?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Солта најчесто ја внесуваме во организмот свесно, дополнително посолувајќи ја супата која се чини бљуткава или додека јадеме солен чипс гледајќи телевизија. Сепак, не сте ни свесни дека дозата што сте ја консумирале во текот на денот е далеку поголема од она што го мислите. Солта се крие во сето она што ќе ви се… Read more »

Што точно се случува со бебето кое го носи мајка која пуши цигари

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Овие неверојатни снимки од фетус кој си го држи своето лице ни покажуваат како бебињата кои се изложени на цигари може да имаат забавен развој. Скенираните слики ни покажуваат дека бебињата на мајките кои пушат ги допираат нивните устиња и лица многу повеќе од бебињата на непушачите. Фетусите, како што се развиваат и се приближуваат… Read more »

Што открива крвната група за вашето здравје?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

На крвната група не може да се влијае, таа се наследува од родителите. Но, покрај тоа што нутриционистите откриле која храна одговара најмногу на одредена крвна група, лекарите исто така успеале да ги поврзат крвните групи и со одредени здравствени проблеми. Научниците нагласуваат дека сè уште не се знае колкава е навистина улогата на крвните… Read more »

Што ќе се случи со вашето тело ако престанете да пушите?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Веројатно многумина ги знаат опасностите од пушењето, но свесно не се откажуваат од оваа своја навика, бидејќи повеќе уживаат во цигарата, одошто се загрижени за своето здравје. А можеби почесто и не сакаат да ја знаат реалната вистина за пушењето како предизвикувач на сериозни болести. Ако не се грижите на долгорочен план, погрижете се барем… Read more »

Од нечистиот клима-уред демне легионерска болест

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ако клима-уредот редовно не го одржувате и не го чистите, ризикувате инфекција со бактеријата Legionella pneumophilla, која предизвикува легионерска болест. Таа бактерија предизвикува тешко воспаление на белите дробови, а може да биде и смртоносна. Посебно ѝ се подложни луѓето со ослабен имунитет, хроничните болни, пушачите и алкохоличарите. Се пренесува со вдишување на ситните капки од… Read more »

Шокантната вистина за силиконските импланти

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Секоја година во САД околу 300.000 жени и тинејџерки подлежат на оперативни зафати за зголемување на градите. Се смета дека вкупниот број на импланти извршени секоја година во светот е насекаде помеѓу 5 и 10 милиони. Пред операциите на жените често им кажуваат нивните хирурзи дека тоа е безбедна процедура со “многу мал ризик”. ФДА,… Read more »