Ги заменува починатите и иселените жители со кулки во природна големина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Да се рече дека нешто е бизарно ако доаѓа од Јапонија е несериозно. Иако, следниов случај е дефиниција за бизарност. Една жена во јапонско село кое полека умира ги заменува своите мртви жители со кукли. 35-те жители кои сега живеат во Нагоро, јужна Јапонија, сега се надбројани три спрема еден од кулките на Цукими Ајано,… Read more »

Решетки

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Уште 25. Со оглед дека со 18 не напунивме полнолетство, со 50 претпоставките се дека ќе се придвижиме кон некаква зрелост. Поплавите не се проблем. Не се проблем ни загинатите. Не се проблем сите девијантни општествени појави. Не е проблем власта. Не е проблем никој кој тука е роден. Проблемот е ирелевантен. Конкретно, проблемот е… Read more »

Еве ги десетте најубави села во Македонија

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Тежнеејќи да ги посетиме земјите во кои не сме биле до сега, забораваме на убавините кои можат да се пронајдат толку блиску до нас. И додека се восхитуваме на природата која може да се најде ширум светот, остануваме незапознаени со регионите на нашата татковина. А има толку многу убавини, за кои се потребни денови за… Read more »

Потеклото на имињата на струмичките села

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Струмица е град во чија околина се наоѓаат дури 72 села. Имињата на дел од нив се интересни, посветени на некого или нешто и доста специфични. Во продолжение ви го откриваме потеклото на имињата на неколку струмички села. 1.Ангелци Ангелци е село кое припаѓа на Општина Василево, а според преданијата името на селото потекнува од… Read more »