Швајцарското село Албинен ја обнови понудата: За нови жители нудиме 21.500 евра по лице

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Жителите на швајцарското село Албинен, во кантонот Вале, одлучува за новата политика со која на странци ќе им понудат пари да дојдат и барем десет години да живеат во селото. Се работи за сума од околу 70.000 франци за четиричлено семејство. Малото село во кое моментално живеат 240 жители, е едно од многуте во Швајцарија,… Read more »

Село на карпа: Ова е чудо кое секоја година го посетуваат милион туристи

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во југозападна Франција се наоѓа малото шармантно село Рокамадур. Секоја година го псоетуваат околу милион туристи. Рокамадур е важна дестинација за христијанството, и тоа е така веќе илјадници години. Местото настално на темелите на маријанското светилиште, а стана популарно по приказните за чудотворните ицелители на болести. Втора причина е самиот изглед на селото. Прекрасните градби… Read more »

Германско село одлучи да задржи како спомен црковно звоно од Хитлер

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Село во Германија гласаше да го задржи контроверзното црковно ѕвоно на кое се нацртани кукест крст и зборовите „Сите за татковината – Адолф Хитлер“. Советот на парохијата Херксхајм тврди дека бронзеното ѕвоно од времето на нацистичката постава дејствувало како потсетник за темното минато на нацијата. Со 10 гласа „за“ наспроти 3 „против“ е отфрлена понудата… Read more »

Селото во Германија што се продава за 125.000 евра

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Продажбата на цело село во источната германска сојузна држава Бранденбург привлече повеќе од 40 заинтересирани лица. Селото Алвин би требало да биде продадено в сабота, а почетната цена изнесува 125.000 евра.Водителот на аукциската куќа Кархаусен во Берлин, вели дека потенцијалните купувачи ќе имаат можност да поволно купување. Лицето кое ќе стане сопственик на ова место… Read more »

Магично швајцарско село плаќа 60.000 евра ако се преселите таму

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во ова прекрасно село на Алпите моментално живеат само 240 луѓе, од кои само 7 се деца. Сакате утопија, живописна природа и прекрасни планини? Имате среќа! Малото село Албинен во кантонот Валаис сега нуди привлечна сума на пари за да се преселите во оваа далечна заедница. Албинен е тивко, мирно место со спектакуларен поглед на Алпите,… Read more »

Ги заменува починатите и иселените жители со кулки во природна големина

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Да се рече дека нешто е бизарно ако доаѓа од Јапонија е несериозно. Иако, следниов случај е дефиниција за бизарност. Една жена во јапонско село кое полека умира ги заменува своите мртви жители со кукли. 35-те жители кои сега живеат во Нагоро, јужна Јапонија, сега се надбројани три спрема еден од кулките на Цукими Ајано,… Read more »

„Парче недопрена и чиста природа од Македонија“ село Богомила

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Пријатноста на просторот е надополнет со околните шуми, пространи ливади и секако бистрите и брзи води на река Бабуна, која тече низ селото. Село Богомила се наоѓа во централниот дел на Република Македонија, во пазувите на Јакупица, Даутица и планината Бабуна. Сместено е во горното сливно подрачје на река Бабуна на надморска височина од околу… Read more »

Слоештица – Убавино, ти ме заморуваш!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Кога Господ ја распределувал земјата во Демирхисарско, Слоештица ја оставил за себе. Но, за слоештани да не останат без земја, има ја отстапил ним, а тој си заминал горе на небото. Оваа легенда често ја раскажувал Петре М.Андреевски кој потекнува оттаму и чијашто куќа се уште е цела. Но кога ќе појдете таму, приказната е… Read more »

Акција град – село за почисто Скопје

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Помина уште еден протест против загадувањето и као после секој протест кај нас работите нема ништо да се променат на поарно. Некој смислил убави поговорки за таквите ситуации, – кучињата лаат а караванот си врви, – секое чудо за три дена, и слични на кои не можам да се сетам у моментов. На последниот протест… Read more »