Зошто трамповиот “ограничен удар“ на Сирија најверојатно нема да биде успешен

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Претседателот Доналд Трамп и неговата одлука за “ограничен удар“ на Сирија од пред две недели е воспоставена татктика помеѓу американските претедатели. Арно ама, еве зошто некои сметаат дека нема да донесе ништо добро… (17) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Ако избие Трета светска војна во Сирија, овие земји ќе бидат најбезбедни

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Последните неколку дена големо внимание предизвикуваат настаните во Сирија и реакциите на големите сили, како Америка и Русија. “Independent” во подготовките за војна отишол најдалеку, па составил листа од десет земји во кои би требало да се најдете ако избие војна. Листата се темели на “Global Peace” индексот од минатата години. 10. Ирска Практикуваат воена… Read more »

Вестерос од „Игра на Троновите“ има повеќе слобода од Северна Кореја и Сирија

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Вестерос, континентот на кој се одвива најголемиот дел од дејството на популарната ТВ серија „Игра на Троновите“ е „неслободен“, со само 6 поени на скалата од 0 до 100, објави организацијата Фридом Хаус која го објавува извештајот за слободата во светот. Овој скор е полош од оние на Саудиска Арабија и Сомалија, но подобар од… Read more »

Војната во Сирија и грешките на Западот

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Војната во Сирија, која влезе веќе во осмата година, е уште еден случај за историчарите чија специјалност е фиктивната историја: што ќе беше, ако? Ова прашање е особено важно во однос на западните земји: Каков ќе беше текот на војната ако тие реагираа поинаку? Прашањето воопшто не е безначајно: директно влијае врз судбината на многу… Read more »

Детето кое ја почна Сириската војна

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Уште еден ден, уште една мисија на нападни и бегај на Ослободителната армија на Сирија во градот Дара. Класична урбана герила, и никој не ги знае подобро улиците од оние кои таму си играле како деца. Но, ова не е игра, и ако владините трупи ги приклештат, готово е со нив… (621) Тим ЗА -0%… Read more »

Интервју со Башар Ал Асад за ситуацијата во Сирија

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Интервјуто со сирискиот претседател Башар Ал Асад е правено во октомври пред да почне големата офанзивата на Алепо. Меѓутоа, прашањата на кои одговара Башар Ал Асад ќе ви дадат одговори на прашањата кои вие ги имате за Алепо. Погледнете го интервјуто и донесете самите заклучоци кој кого, каде и како таму војува и врши злосторства…. Read more »

Што се случува во Асадова Сирија?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Документарка за случувањата во Сирија во последниве неколку години. Можеби ќе ви се отворат нови хоризонти и ќе дознаете нешто поинаку од она што го пренесуваат меинстрим медиумите за случувањата во Сирија. (11) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено