Да се руши или да се дислоцира не е единствениот избор за „Скопје 2014“

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Дали може да го искористиме тој кичест, наперчен, нагласен слој на „Скопје 2014“ пред да го отфрлиме? Политичкиот и архитектонскиот дискурс не секогаш се преклопувaат. Политичката стигматизација на архитектурата не треба да значи архитектонска елиминација, туку можност на друг начин да се согледаат нештата. Од неодамна се` почесто се спомнуваат зборовите „рушење“ и „дислоцирање“ кога… Read more »

Канчевизам

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако има нешто што македонската култура ќе го памети за изминатава деценија, тоа секако ќе биде времето на канчевизмот и неговите нус производи. Или, ако сакате, „кич декадата“ на Канческа Милеска како своевиден специфичен, парадигматичен траг во времето на владеењето на „најпатриотската“ македонска партија. Зашто, каде што допре прстот на Канческа Милчевска, претвори во –… Read more »

Кога навистина би можеле да го ослободиме Скопје

Posted by & filed under ПО ДОМА.

1. Јасна Котевска сосема прецизно посочува на неколкуте суштински точки на „несвесната, „подземна“ логика зад проектот Скопје 2014“, на она „што е либидалното јадро што го турка Скопје 2014 да се гради сѐ уште, а цели две години по неговото планирано завршување“: избегнувањето односно одложувањето на прашањето на одговорноста, обидот истиот да стекне право на… Read more »

Црно

Posted by & filed under ПО ДОМА.

На итната седница на Собранието за поплавите во скопскиот регион беше „поплавен“ и последниот мит дека Скопје и Македонија сѐ уште се синоними за солидарноста, благородноста и помошта Најтажната вест неделава доаѓа од итната седница на Собранието на Република Македонија по повод поплавите од 6 август 2016 во која животот го загубија 23 лица, а… Read more »

Пак да гласате за идиотиве, па да се исподавиме сите!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Објавив на Фејсбук, но сакам да повторам уште еднаш – не се сомневам во чесните намери на Зоран Заев, но не го прифаќам неговиот апел сега, после катастрофалната поплава, да сме се воздржеле од обвинувања и од „препукувања“. Како е можно да загинат дваесет луѓе, експертите да констатираат огромни промашувања во инфраструктурата и страшна негрижа… Read more »

СК2014: Пералница или “усисивач“?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

СК2014 не е пералница на пари. За да испереш нешто, треба да ставиш во машината за перење. Ако се анализира подобро, дел од странските инвестиции личат на пералница на пари – се внесуваат пари од надвор преку сомнителни земји. Ако во Шведска на пример, има поголема инвестиција од Белизе или таквите, од инспекции не може… Read more »

10 ипол причини зошто Скопје 2014 треба да се сруши

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Скопје 2014 треба да се сруши. И тоа не затоа што е лаичко и кичерајско оправдување за архитектура, и визуелен производ на исфрустрираните и неедуцирани фантазии на едно диктаторче. Да, Скопје 2014 е се’ освен архитектура, и со своето темелно неразбирање и непочитување на историското градско јадро, како и на современите и историските архитектонски стилови… Read more »

„Шарена револуција“ – борба на креативната мисла против кичот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

СТАВ: Политичката ситуација во моментов во Македонија на сите нас добро ни е позната и за неа нема потреба повеќе да се зборува. Секој од нас, или барем така би требало да биде, има заземено страна која ја оправдува, брани и/или застапува. Праведно е кога во една вака комплицирана ситуција, луѓето заземаат страна. Не е… Read more »

Скопјани, ќе го расчистиме плоштадот од сите гломазни надгробни споменици

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Каде е Европа, сељаци едни, од власта? Наоко светнати, намирисани, со нафрлени крцкави костуми на себе, а под нив оторбешени бечви и излитени долами со мирис на лепешки. Каде е Европа, чуми едни? Во кое трло нè напикавте? Ама така и ни треба! Ништо подобро и не заслуживме, сите, а особено ние, скопјаниве. Ние, што… Read more »

Зошто кога ви го оштетуваат “Скопје 2014“ не е вандализам

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Затоа што не сакавте да слушате. Затоа што архитектурата е фактор на идентификација и бара голема одговорност, но оваа архитектура е ваша идентификација, ваша неодговорност, ваш примитивизам и незнаење и ваша лага. Се излажавте. И историјата и стручноста и квалитетот и парите и урбанизмот и обликувањето и функцијата и имињата на објектите и референдумот за… Read more »

Пеинтбол Арена СКОПЈЕ 2014

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Гледајќи ја Шаренава Револуција дојдов на идеја офарбаниве зданија да не се чистат одкако истата ќе заврши. Одма ќе ви кажам зашто. Ко ги глеам вака офарбани сфатив дека уствари СКОПЈЕ 2014 е совршено место за пеинтбол полигон. Па така овој естетски и финансиски промашај може да биде искористен и за нешо корисно. Според моите… Read more »

Иконокласти и модернофоби

Posted by & filed under ПО ДОМА.

или ЏИХАДИСТИ И БАРОКОНОСЦИ (2) 4. Не знам, не сум сигурен дали исходиштето на насилството може да се бара (и) во предрасудите, но не мислам да ја разглобувам таа теза понатаму. Како и да е’, еден дел, нека е и мал, а не е мал, во тоа насилство, манифестирано на различни начини, сигурно е производ… Read more »