Акробат загина по пад од 62. кат

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Трагедијата била снимена од камера што тој ја поставил на спротивната страна од зградата. Кинески акробат загинал при пад од 62-ри кат при обид да изведе акробација на врвот на облакодер. Дваесет и шестгодишниот Ву Јонгнинг се искачил на зградата, со цел да сними вирално видео. Трагедијата била снимена од камера што тој ја поставил… Read more »

Пациентот што докторите го оставија да умре поради тетоважа…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Докторите во Мајами се соочиле со несекојдневна и многу зезната дилема кога во одделението за итна нега им пристигнал 70-годишен пациент во лоша состојба и со „Do Not Resuscitate“ („Да не се реанимира“, во смисла да не се попречува природна смрт) тетоважа на градите. Состојбата на пациентот се влошувала, но зборот „Not“ бил подвлечен, а во тетоважата… Read more »

Имам 24 години и сакам да умрам!

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Правото да се умре, представува можеби комплексен морален принцип, но дали е тоа и основно човеково право? Како ќе умреме е едно од најкомплицираните и најконтроверзни прашања на нашето време. Кога се во прашање еутаназиите помогнати од доктор, Белгија има еден од најлибералните закони во светот… (515) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0%… Read more »

Вистината за смртта на младото момче во штипскиот затвор

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ром. Црн. Но, од мајка роден, како и сите ние. Тие секогаш се мета на насилства, убиства, секогаш се деградирани и оставени под ведро небо. Досега не слушнав ниедна ромска партија или здружение да излезе и да соопшти, но и да покаже, како им помага, како ги згрижува Ромите. Дел од нив, вистинските криминалци, чекорат… Read more »

Документарец – 5-та Димензија (блиска средба со смртта)

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Дали постои нешто после смртта? Сведочења од луѓе ширум светот кој зачекориле со едната нога во тој мистичен свет, сега ги кажуваат своите искуства пред камера. (122) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Радост, а потоа тага

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Болница на македонското државно здравство – гинеколошко акушерски оддел. Нечисти и со години небојадисани врати и прозори. Неваросани и потемнети зидови. Траги од нечистотија по аглите во ходницте и болничките соби. Во тоалетот разлиена вода. Неколку славини одамна чекаат поправка. Млада, здрава мајка родила живо и здраво машко дете. Топлите мајчински очи го гледатат синот… Read more »

Тајните на шеќерот

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Тој е сладок и заводлив, но дали е смртоносен? Дали шеќерот е предизвикувач на многу од неизлечивите болести? Дознајте ако го погледнете следниот документарен филм за тајните на шеќерот… (114) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Царски рез

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во полумракот на малата шупа, ќерка ми ја гушкаше кучката Лина. Полека ја галеше по главата и додека ја покриваше со мало ќебенце и пееше со насмевка. Како на мало дете. Но Лина не сакаше да јаде, да пие вода и не се помрднуваше. Само гледаше, како за последен пат. Цела ноќ, мојата помала ќерка… Read more »

Постои ли нешто после земниот живот?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Можеме ли да ја “преживееме“ смртта? Која е природата на нашата свест? Овој филм е документарка од независна продукција во кој се говори за искуства во блиска смрт, човечката свест и можноста за комуникација со други димензии. (358) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено