Додека спиеме „се бришат“ спомените од минатото

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Експертите од Универзитетот од Кембриџ го истражуваа процесот во човековиот мозок додека е потонат во сон . Со ова истражување научниците го проучувале начинот на функционирање меѓу невроните кои се одговорни за форматирање на информацијата во мозокот. Било докажано дека при спиењето нервните сигнали одговорни за прием на актуелните информации се закрепнуваат, додека нервните сигнали… Read more »

Што значат сексуалните сонови?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Сексуалните фантазии кои најчесто ги сонуваме секогаш се табу тема за разговор. Сепак, може да има различни тематики, а секоја има различно значење. Експертот за сонови Лаура Лоевенбер открива што секоја фантазија значи. Секс со поранешниот Кога сонуваш за секс со поранешниот не значи дека сакате да му се вратите или дека и понатаму сте… Read more »

Попладневната дремка е поопасна отколку што мислите

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кој би рекол дека попладневната дремка е штетна за нашето здравје? Новото истражување покажува дека спиењето после ручек, во времетраење од 40 минути го зголемува ризикот од повеќе телесни пореметувања. Студијата која опфаќа 300 000 испитаници го прикажува влијанието на попладневната дремка како причина за развој на метаболитички синдром, зголемен крвен притисок, холестерол и дебелина. Истражувањето е претставено на… Read more »

Генијални трикови кои ќе ви помогнат да станете од кревет за 60 секунди

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Една од најтешките работи со кои скоро секој од вас мора да се соочи е станувањето рано наутро, а посебно во зима, кога наутро е уште мрак. Овие неколку совети би требало да ви помогнат токму со тој проблем. Речиси невозможно е веднаш да се одвоите од удобноста на креветот, туку мора да го одложите… Read more »

Како да престанете со ‘рчењето?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Доколку страдате од ‘рчење, секоја вечер пропуштате квалитетен дел од вашиот сон и го нарушувате одморот на партнерот и на вашето семејство. Проблемот со кој се соочуваат сите кои ‘рчат, не е причината зошто го прават тоа, туку како да престанат да го прават истото засекогаш. Покрај операција, има и неколку природни и безопасни методи… Read more »

Птица

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

                Ми пролета една птица, со раширени бели крилја, раскош на телото и бисери во очите. Ми застана на раме, ме допре со златен клун и писменце ми остави. Ме погали со крилјата и надеж во душата ми остави. Ми остави пламен во срцето и искра во очите…. Read more »

И се започна тогаш…

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

И ајде да Ви раскажам за еден живот, за еден сон кој е сонуван, но никогаш не остварен. Да, тоа е мојот живот, токму јас ќе Ве водам во еден Свет на лаги, испреплетеност, емоции и љубов. Токму во тој свет јас научив да губам иако бев родена да победувам. Сакам низ неколку редови да… Read more »