САД развиваат растенија што ќе прибираат информации

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ви звучи нешто како од научна фантастика? Вистина е, американската војска сака да ги распореди растенијата како “следна генерација на разузнавачи”. Генетски модифицираните растенија може да се користат како самоодржливи сензори кои ќе собираат информации во околини кои не се соодветни за потрадиционални технологии. Агенцијата за напредни истражувачки проекти за одбрана (DARPA), која е одговорна… Read more »

Не, Фејсбук не ве шпионира! Барем не преку микрофоните…

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Минатата недела Фејсбук издаде уште едно соопштение со кое негира дека компанијата ги прислушува своите корисници за да ги насочи кон релевантни реклами. “Не е точно”, изјави Роб Голдман, шеф на маркетинг секторот на компанијата, како одговор на поставеното прашање на онлајн подкаст на кој што тој гостуваше. Откако веќе пишував за ова негирање, моето… Read more »