Додека спиеме „се бришат“ спомените од минатото

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Експертите од Универзитетот од Кембриџ го истражуваа процесот во човековиот мозок додека е потонат во сон . Со ова истражување научниците го проучувале начинот на функционирање меѓу невроните кои се одговорни за форматирање на информацијата во мозокот. Било докажано дека при спиењето нервните сигнали одговорни за прием на актуелните информации се закрепнуваат, додека нервните сигнали… Read more »

Кога навиките ти стануваат стил на живот

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Со време се навикнуваш да чекаш трпеливо и мирно, да чекаш а да не знаеш што да ја скриваш надежта во срцето што ти се населила како пиле…и ти пее со време се навикнуваш да си го боиш светот со сопствените бои да си ги прераскажуваш недовршените приказни се навикнуваш да шепотиш и тогаш кога… Read more »

Приказна за камперите од Скопје (1)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

10 јули 1966 година… Овој беше вообичаен датум кога семејството Трајковски тргаше на море, првото лето како кампери… Првиот шатор го купивме летото 1966 година у подрумот у Стоковна. Жут, со црвена мушама доле, за четири души. Двајца возрасни и две деца. Во една вреќа шаторот, во друга, помала, алуминиумски шипки на расклапање за конструкција… Read more »

Блузирање (165-195)

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

(прва кавадаречка колумна) Од прво до четврто одделение учителка ми беше Павлина Ташева. Во Основното училиште “Димката Ангелов Габерот“ – Кавадарци. Не дека се правам дека многу паметам, ама оти паметам од поодамна, можам слободно да кажам дека првите четири години образование ги поминавме со педагог кој мислеше на нас учениците. Пилиштарци штотуку излезени од… Read more »

Помислуваш некогаш на мене?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

                Помислуваш некогаш на мене? Ете да ти текне од нигде никаде, без причина и повод, дур пазариш или на сред муабет, да замижиш на секунда или две, и да се сетиш на мојот мирис, или како ја нурнуваш главата во косава, па ме фаќаш и благо потегнуваш,… Read more »