Да се руши или да се дислоцира не е единствениот избор за „Скопје 2014“

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Дали може да го искористиме тој кичест, наперчен, нагласен слој на „Скопје 2014“ пред да го отфрлиме? Политичкиот и архитектонскиот дискурс не секогаш се преклопувaат. Политичката стигматизација на архитектурата не треба да значи архитектонска елиминација, туку можност на друг начин да се согледаат нештата. Од неодамна се` почесто се спомнуваат зборовите „рушење“ и „дислоцирање“ кога… Read more »

Еквиманиа

Posted by & filed under ПО ДОМА.

или ФЕНОМЕНОТ НА КОЊОТ И ЛАВОТ ВО СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА МОНУМЕНТАЛНА „УМЕТНОСТ“ (1) Сигурен сум дека некои идни генерации македонски историчари на уметноста ќе дадат свој придонес во расветлувањето на сите аспекти на мегаломанската лудорија наречена „Скопје 2014“, за разлика од нивните сегашни колеги кои, во најголем број, буквално го преспаа и овој „проект“ и сите… Read more »

Пеколниот ангел и неговите споменици

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Се зборува дека деновиве се интензивирала градбата на споменикот „Мајка Тереза“, кој за разлика од претходните два на само околу стотина метри одалеченост (едниот пред „Домот Мајка Тереза, другиот под арката од „домот“) овој пат ќе има и фонтана, а велат ќе бил со висина од 16 метри. За пропагандистички потреби во штабот на „Дие… Read more »

Огаќениот Прометеј

Posted by & filed under ПО ДОМА.

или НА СПОМЕНИЦИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ИМ СЕ ВЕРУВА (13) 37. Принудувањето, но и прифаќањето од страна на уметникот, (а божем по барање на „јавноста“), да се вршат накнадни интервенции врз скулптурата на Прометеј – и тоа баш покривање на неговите гениталии – е скандал пар екселанс во поновата македонска културна историја. Овој чин, под… Read more »

На спомениците не треба да им се верува

Posted by & filed under ПО ДОМА.

1. Насловот „На спомениците не треба да им се верува“ е всушност наслов на еден филм на Душан Макавејев од 1958 година, а неодамна, под истото  име, во галеријата Notthingham Contemporary се одржа една од најголемите изложби на екс-југословенската (алтернативна) уметност во Велика Британија, вклучувајќи уметници кои, според критиката, „го смениле лицето на југословенската култура“…. Read more »

Безвредни вредности

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Велат, тие правеле нешто. Велат, овие барем нешто изградија. За жал, од ваквите констатации произлегува дека не е битно што се гради, битно е нешто да се гради, па макар тоа било и полски ќенеф. Небитно е што за него се платени милиони евра! Тврдат, најпосле се гледало каде оделе парите кои ги даваат даночните… Read more »

“Виножитото”, “Шарена револуција“ или “Разгледница од рајот“

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Разгледајте ги убаво овие неколку фотографии, разгледајте и задумајте се малку. Ви гарантирам, дека ова се фотографии на Скопје од многу блиска иднина, ако оваа “груевистичка багра“ остане на власт, уште неколку години … тогаш, бронзата, позлатата, мермерот, дури и железото, та и каблите, шахтите и отворите за канализација, штиците и штрафовите од барокните клупите….. Read more »

10 ипол причини зошто Скопје 2014 треба да се сруши

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Скопје 2014 треба да се сруши. И тоа не затоа што е лаичко и кичерајско оправдување за архитектура, и визуелен производ на исфрустрираните и неедуцирани фантазии на едно диктаторче. Да, Скопје 2014 е се’ освен архитектура, и со своето темелно неразбирање и непочитување на историското градско јадро, како и на современите и историските архитектонски стилови… Read more »

Скопјани, ќе го расчистиме плоштадот од сите гломазни надгробни споменици

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Каде е Европа, сељаци едни, од власта? Наоко светнати, намирисани, со нафрлени крцкави костуми на себе, а под нив оторбешени бечви и излитени долами со мирис на лепешки. Каде е Европа, чуми едни? Во кое трло нè напикавте? Ама така и ни треба! Ништо подобро и не заслуживме, сите, а особено ние, скопјаниве. Ние, што… Read more »

Црвена револуција

Posted by & filed under ПО ДОМА.

«Улиците се наши четки, Плоштадите – наши палети.» – Мајаковски Секој авторитарен режим, по инерција на својот централистички и репресивен карактер, води кон редукција на природата на улицата (сфатена како метонимија на јавниот простор) на она што би можело да се нарече – доколку градот се спореди со јазичниот систем – фатичка функција, која Роман… Read more »

Парите каде се бе мајстори?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ниту Карев пред Собрание, ниту Даме и Гоце, ниту АСНОМЦИ во жена парк, ниту Ченто и Самоил на плоштад, никој не ги офарба со боја. Вам, кои ви продаваат филмови дека некој ја сквернавел историјата, одговорете си зошто! До кога со омраза ќе ве полнат? Со црни сценарија за Украини, Сирии, странски служби, комбиња. Главното… Read more »

Нема да ви дојдат на помен

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Погледнете ги!!! Тие се во Вашиот дом, влегуваат таму преку ѓаволската кутија наречена телевизор. Читањето книги е многу тешка занимација, затоа лекот е фотељата у дневна и кутијата. Таа кутија може да се користи за многу благородни работи… Да едуцира сексуално например, но НЕ!!! Нам не ни треба сексуална едукација, нам ни треба ВОЈНА. Нам… Read more »