Стресот е заразен, научниците докажале дека го шириме како вирусот

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Сите знаеме дека стресот е опасен и дека треба да го избегнуваме, но од Канада пристигнуваат алармантни вести – стресот е заразен. Канадски научници дошле до овој заклучок откако пар глувци ги тестирале на стрес. Мозокот на двајцата глувци се променил иако само едниот од нив бил изложен на стрес, што според научниците е неверојатно…. Read more »

Напуштањето на Facebook во голема мерка го намалува стресот кај луѓето

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Не е мала бројката на луѓе кои размислуваат за потполно напуштање на Facebook и бришење на својот профил на оваа социјална мрежа, после неодамнешниот скандал со кршење на приватноста на корисниците од страна на компанијата Cambridge Analytica. Покрај тоа, научниците тврдат дека овој потег може да биде прилично добар кога е здравјето во прашање. Неодамнешно… Read more »

Техники кои помагаат за намалување на стресот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Стресот е дел од секојдневниот живот на човекот, особено ако доаѓате од Македонија. Интензитетот е секогаш различен, а катализатор може да биде обичен разговор, или некој настан кој случил. Кои и да се причините, секој треба да знае за штетноста на стресот по нашето здравје, но и за тоа дека е тотално непотребен и дека… Read more »

Како се чувствува бебето во матката кога мајката плаче?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Сите знаеме дека на нероденото бебе влијае она што го јадеме и пиеме, но што е со она што го чувствуваме за време на бременоста. Бебето во матката може да ги почувствува негативните емоции на мајката. Најновите истражувања покажуваат дека ембрионот стар шест месеци може да го почувствува расположението на мајката. И тоа не само… Read more »

Лошиот шеф има ист ефект врз вашето здравје како да сте пушач

Posted by & filed under ПО ДОМА.

А ако сте пушач и имате лош шеф, тогаш уште полошо за вас… Шансите се дека сите ние – без исклучок – ќе имаме ужасен шеф во нашиот работен век, а лошиот шеф во канцеларијата може да има катастрофално влијание врз вашето здравје. Всушност, според една сторија која прво беше објавена на LinkedIn, а потоа… Read more »

Не ги игнорирајте знаците кои укажуваат дека сте на работ на нервен слом!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Недоволно сон, отежнато донесување одлуки и избегнување на пријателите се вообичаени знаци дека сте под закана на нервен слом. Овие се симптомите кои упатуваат дека сте на линија на одржливост, никако не треба да се игнорираат: 1.    Мечтаете за заминување Сите имаме природно одреден степен на емоционална еластичност која ни помага да ги преживееме трауматичните… Read more »

Како да развалите на фејсбук со вашите аргументи

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Нашата култура последниве години стана тесно испреплетена со интернетот, односно со социјалните медиуми. Како што се јавуваат несогласувања додека сте онлајн, многумина од нас бараат начин да ги усогласат разликите преку аргументирање на тие социјални медиуми. Како и да е, овие аргументи се неефективни и може да водат само кон емотивен стрес и изнемоштеност, јер… Read more »