Исклучете ги овие уреди и намалете ја сметката за струја

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Многу уреди кои се дел од вашите домаќинства, трошат струја и додека се во мирување. Затоа, доколку сте во можност, гаснете ги од струја доколку не ви се неопходни некои од нив и ќе забележите пониски сметки за струја… Полнач од мобилен телефон: Скоро сите ги оставаат полначите од мобилните вклучени и кога не ги… Read more »

Кратка есецијална

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Следи зима и следи период каде што ќе треба да се растуриме од давање пари за струја увезана од Грција и од Србија. Десет години оваа влада не го ПИПНА ова прашање, а по митинзи велат ГРАДИМЕ ЕНЕРГЕТСКИ КАПАЦИТЕТИ во Македонија! Каде градите енергетски капацитети во Македонија? Во која Македонија, во оваа овде или во… Read more »

Кој јаде грашок од конзерва?!

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Сабајле у маало немавме струја. Вратата од зградата се отвара електронски, а ние немавме клуч. Жена ми прва смена на работа па у 6 сабајле рипаше од тараса као да е љубавница. Пред да рипне, ме буди и ми вика: Напрај нешто. Викам што да направам бе?! Тесла ли сум јас? Едино што можам е… Read more »

Тесла – господар муње!

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Оваа документарка го открива животот на еден научник, изумител и визионер – Никола Тесла, често спомнуван како некоја фигура од електричен култ отколку гениј од областа на елетричното инжинерство. Многу од неговите достигнувања сеуште се препишуваат на неговите современици Томас Едисон и Гилермо Маркони. Изумите на Тесла се прикажани во оваа автобиографска и научна документарка,… Read more »

Посттуширачко писмо до ЕВН

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Добро бе ЕВН пизда ли му материн, до кога ќе ме дупите. Па што мислите вие дека у 4-5 сабајле сите спијат? Не бе не спијат, ја сум буден цела ноќ како буф. Бива ли ова шо го правите. Ај да е еден ден ајде, се дешава. Али вие претеравте. Почнавте струја да гасите секое… Read more »