Обвинет за силување го извадил пенисот во судница како доказ?!?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Човекот од Конетикат обвинет за силување е ослободен откако користел необична одбранбена тактика: на судењето ги соблекол панталоните и го покажал својот полов орган пред поротата. Адвокатот Тод Басерт рекол дека тоа била “единствена вистинска, одржлива опција” во случајот кога жената тврдела дека била силувана во 2012. година од страна на лице кое го опишува… Read more »

Очајни родители го тужеле сопствениот син: Не плаќа кирија и не помага ништо, а има 30 години

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Родители на 30-годишен маж преземале драстични мерки со цел да го натераат својот син конечно да се отсели од нивната куќа во американската сојузна држава Њујорк – тие го тужеле. Пред судот, родителите изјавиле дека тужениот Мичел Ротондо не плаќа кирија ниту помага околу куќните работи, а ја одбил и понудата на родителите финансиски да… Read more »

Брачна двојка од Франција на суд поради името на нивното бебе

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Имињата на децата честопати предизвикуваат сериозни расправии кога родителите, сакајќи да бидат оригинални, ќе отидат предалеку со креативноста. Еден таков случај во Франција заврши на суд, бидејќи родителите сакале ќеркичката да ја крстат Лијам. Тоа име во Франција се среќава често, но кај машките деца. Името на девојчето може да доведе до забуни околу нејзиниот… Read more »

Австрија ќе плаќа отштета заради полова дискриминација врз маж

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Суд во Австрија одлучи дека вработен во министерството за транспорт бил дискриминиран на полова основа кога позицијата за која аплицирал и била дадена на жена. Во 2011, тогашната австриска министерка за транспорт решава да спои два департмани од своето министерство во еден, при што треба да назначи и нов раководител. За позицијата се пријавуваат три… Read more »

Дали Гадафи ја финансирал изборната кампања на Никола Саркози

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Прашањето што денес истражниот судија му го поставува на поранешниот француски претседател Никола Саркози е дали неговата престедателска изборна кампања во 2007 година била финанисирана од пари од режимот во Либија и поранешниот диктатор во Либија Гадафи. Истрагата за ова финансирање се води веќе пет години и денес за прв пат полицијата го приведе Саркози… Read more »

Не успеал да докаже на суд дека е жив?!?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Романски државјанин не успеа во локалниот суд во градот Васлуј да докаже дека е жив. Имено, 63-годишниот Константин Релиу побара од судот да го признае за жив, но ја загубил битката. Судската одлука е конечна, а образложението на Судот гласи дека барателот задоцнил со жалбата. Релиу заминал на работа во Турција во 1992 година и загубил… Read more »

Facebook се најде пред белгискиот суд поради некоректно прибирање информации

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Facebook не е ниту првата, ниту последна компанија која прибира информации со цел полесно да таргетира одредена група корисници. Дека тие особено масовно се служат со оваа алатка е општо познат факт и генерално корисниците немаат премногу против. Меѓутоа, судот во Белгија не мисли така. Имено, тие имаат пресудено дека компанијата ги злоупотребува овие механизми,… Read more »

Суд: Маж е одговорен за детето зачнато без негово присуство

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Судот во Јапонија прогласи еден маж за законски одговорен за неговото биолошко дете, покрај тоа што бебето е родено неколку години откако тој се развел со сопругата, и не учествувал во нејзиното зачнување. Судот за семејни спорови во Нари ја отфрли тужбата на 46-годишниот странец, кој се обидел да ја избегне законската обврска кон својата… Read more »

Што сега за жртвите од Босна откако ќе се затвори судот во Хаг?

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Како што привршува судењето на генералот Ратко Младиќ, главниот командант на силите на босанските Срби за време на војната во Босна 1992-1995 година, Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија ќе престане да постои. Но, прашањата ќе останат во врска со судбината на стотици други обвинети за кршење на законите на војната. Босна и Херцеговина ќе… Read more »

Тужба: 18-годишен син против таткото без кој пораснал

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во бразилскиот информативен дневник Metropoles осамна невообичаен текст напишан од бразилската судијка Габриела Жардон. Во текстот таа пишува за еден свој неодамнешен судски случај, најтешкиот во нејзината кариера – 18-годишно момче кое го тужи својот татко поради тоа што го напуштил уште од раѓање. Синот го тужел таткото за емоционално запоставување, притоа без барање за никаква финансиска компензација, туку само… Read more »